Afbeelding

Schipperskoor De Maessanghers uit Grave viert zilveren jubileum

Grave 1.024 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - In 1997 is schipperskoor De Maessanghers opgericht. Hans Herrings (89) was erbij en herinnert het zich nog goed: “Tijdens een veteranentoernooi van tennisvereniging THOS raakte ik aan de praat met Wim van de Bult. Die vroeg me of ik van zingen hield. Verbaasd keek ik hem aan. “Ik ga echt niet in een kerkkoor zingen, Wim”, antwoordde ik. “Het wordt een schipperskoor, met liederen over het wel en wee van de mannen op zee”, zei Wim me. Dat was voor Hans andere koek en op dat tennistoernooi wierven ze 10 enthousiastelingen. Plus nog 10 elders en Wim kon starten met zijn idee.

En na enkele vergaderingen werd gestart met de repetities. Dirigente was Uschi Krawczik. Een naam was niet meteen voorhanden, maar er kon in ieder geval gezongen worden. We schrijven 1998. De liederen gingen over alles wat met water en varen te maken had. Uschi zocht de liedjes uit en Cees Menheere maakte de intro’s. Geert Lucassen (91) was erbij: “Ik dacht, dit leren we nooit, en we vonden het een enorme uitdaging. Maar we voelden het plezier van het zingen en we gingen ervoor. Onze vaste repetitieplek was het Palazzotheater. Langzaam maar zeker, kwamen er meer zangers, meer liederen en meer optredens”.

Jubileumconcert op 8 oktober in Reek

Tjalling Lingsma (75) is de charismatische voorzitter van het schipperskoor. Als jarenlange buutredner in Velp heeft een podium voor hem geen geheimen meer: “Nu is iedereen in uniform. Na enkele ludieke acties, met Leo de Vreede en Frans van Steen, beiden helaas overleden, wonnen we bij een wedstrijd van de Rabobank een bedrag van maar liefst 2500 euro. En dat was toen heel veel. De jaren verstreken en De Maessanghers werden een begrip. In Grave, maar ook ver daarbuiten. We hebben momenteel 60 zangers, twee accordeonisten en dirigent Geert Verhallen”.

Die laatste naam staat garant voor een goede sturing, vaak gepaard met humor, en vooral voor kwaliteit en discipline”. Tjalling: “We oefenen op woensdagochtend in Esterade. In ons koor hebben we nogal wat ouderen. Die vinden het vaak lastig om ’s avonds nog de deur uit te gaan. Na de brand in het Palazzo waren we onze geliefde repeteerplaats kwijt. We werden liefdevol ontvangen in de Protestantse kerk in de Bagijnenstraat, maar toen corona uitbrak werd het daar te klein en zaten we te dicht bij elkaar. Daarna zijn we uitgeweken naar Esterade. Maar waar we ook repeteerden, het was steeds met veel plezier wederzijds. Ons repertoire blijft ook steeds uitbreiden. Toen we na opschoning van onze muziekmappen onze liederen telden bleken we 99 nummers te hebben. Dus hebben we samen een 100ste lied gekozen. Dat werd La Paloma, ingezonden door accordeonist Oetse Holtman”. Inmiddels hebben De Maessanghers in vrijwel alle verzorgingshuizen in de wijde regio gezongen. Ook na de zomervakantie is er al weer opgetreden voor De Zonnebloem in het verenigingsgebouw in Heumen en volgt volgende week het jubileumconcert in Het Wapen van Reek.

Voorzitter Tjalling Lingsma en de bij het interview aanwezige Hans Herrings en Geert Lucassen hebben er zin in. Geert: “Ik herinner me nog het eerste optreden in de Hemelvaartskerk in Grave. Dat was in 1999”. Tjalling: “We treden op in Reek, omdat we naar de locatie met de voor ons beste akoestiek hebben gezocht en die in ‘Het Wapen’ hebben gevonden tijdens een eerder optreden. Het jubileumconcert start om 14 uur. We zingen een keuze uit ons repertoire van 100 liederen. Van het allereerste Shanandoah tot nummer 100 La Paloma.”

Kaarten zijn voor 10 euro verkrijgbaar bij de ingang. Vrienden van De Maessanghers hebben gratis toegang, mits de vrijwillige bijdrage is betaald. Tijdens deze middag is er als extra attractie een optreden van countryband Connected.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant