Afbeelding

Graafse docent Arno van Uden gaat marathon lopen voor KiKa

Grave 1.593 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Op zondag 16 april gaat de Graafse docent Arno van Uden de hele marathon van Rotterdam lopen. Hij zamelt hiermee geld in voor KiKa (Kinderen Kankervrij). Eerder liep Van Uden al halve marathons voor KWF Kankerbestrijding.

Waarom nu voor KiKa? Concrete aanleiding was een bezoek aan een van zijn leerlingen die doodziek was. Vanaf dat moment stond Van Uden’s besluit vast: “In 2018 was ik mentor van Natan Ellerman, een tweedejaars VMBO-leerling op het Kempenhorstcollege in Oirschot. De eerste weken van het schooljaar was Natan moe, verkouden, had heel veel slijm in zijn neus, sliep bijna in de klas én hij kon niet meer voetballen met zijn team. Dit was niet de Natan die ik kende uit leerjaar 1. Hij was ziek. En jawel. Diagnose: keel-/neuskanker; een zeldzame vorm van kanker. Hij kwam terecht in een behandelingstraject in verschillende ziekenhuizen, waaronder het Prinses Maxima in Utrecht. Tussen Kerstmis en oudejaarsdag bezocht ik hem daar tijdens een van zijn zesdaagse chemotherapieën. Hij was ziek, heel ziek. Na Utrecht gingen zijn behandelingen door. Nog meer chemo’s en bestralingen in Groningen. Het was zwaar. Maar, Natan werd beter. En hij behaalde vorig jaar zijn VMBO-diploma en volgt nu een zorgopleiding. Hij is weer de oude geworden.” 

Arno was erg onder de indruk van het bezoek aan het ziekenhuis. “Onder de indruk van de ‘krachtige’ en ‘positieve’ ouders, van de erg zieke maar toch opgewekte kinderen en van het verplegend en verzorgend personeel. Dat is de reden dat ik nu de marathon van Rotterdam loop, ik doe het echt voor hen! Ik durf daarom ook wel donaties te vragen, voor meer mogelijkheden voor zieke kinderen om beter te worden en om behandelingen draaglijker te maken.”

Vorig jaar nam Van Uden afscheid van het Kempenhorstcollege. Hij is nu werkzaam als docent op het Merletcollege Grave. Hij is vader van drie gezonde kinderen. Arno traint veel om 16 april fit te zijn en de marathon uit te kunnen lopen. Voor KiKa heeft hij al meer dan 1.800 euro bijelkaar gekregen. Ga om hem te steunen in zijn actie naar zijn KiKa-pagina www.runforkikamarathon.nl/arno-van-uden-rotterdam-2023. Elk bedrag wordt rechtstreeks op de rekening van KiKa bijgeschreven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant