Afbeelding

Graafse Mammoetboom bedreigd

Grave 2.986 keer gelezen

GRAVE - In de hoek van het voormalige Visioterrein in Grave staat hij, omringd door andere bomen: de mammoetboom, 31 meter hoog en met een stamomtrek van ruim 6 meter. Bijzonder. In het Landelijk Register Monumentale bomen van de Bomenstichting staat vermeld dat de boom is geplant rond 1886 als onderdeel van de aanleg van de parktuin van het Sint Elisabeth Rustoord. Hij staat er dus al 135 jaar. De mammoetbomen worden tot de dikste en hoogste bomen van ons land gerekend. In het wild kunnen deze naaldbomen wel 3000 jaar oud worden. Deze altijd groene naaldboom heeft een opvallend zachte bast. Ook boven de 100 jaar groeien ze nog steeds door. Zij kunnen dus lang voortleven. Als zij de kans krijgen.

De mammoetboom op de historische plek op de oude vestingwerken van Grave wordt helaas bedreigd. In het Voorontwerp Bestemmingsplan Parkeren en waterberging Visio zijn appartementen gedacht op een ongelukkige plaats, dichtbij deze boom. Natuurlijk moeten er eerst nog uitgebreide onderzoeken worden gedaan naar de boom en de hele wortelzone om te bepalen welke bouwactiviteiten mogen worden uitgevoerd. Jeroen Philippona, coördinator van het Landelijk Register Monumentale bomen: “Als de boom en haar groeiplaats goed wordt beschermd kan deze nog vele jaren leven aangezien de mammoetboom een van de sterkste en in potentie langst levende boomsoorten is die in Nederland kan worden aangeplant. Deze grootste boom van Grave verdient het om centraal te staan als markante levende herinnering aan het park van Sint Elisabeth Rustoord en als toonbeeld van levenskracht”.

Dat deze mammoetboom opgenomen is in het Landelijk Register Monumentale Bomen betekent ook dat de boom hoort bij het Groen Erfgoed van ons land. De mammoetboom in het voormalige Elisabethpark staat te midden van andere bomen, een door de gemeente beschermde boomzone. Deze leefomgeving is belangrijk voor de boom.
Maar één enkele zin in het Voorontwerp Bestemmingsplan Parkeren en waterberging Visio doet het ergste vrezen: de bescherming waar de boom recht op heeft vanuit de gemeentelijke bomenverordening dreigt hem te worden afgenomen. Uiteraard heeft de gemeente de plicht om het algemeen belang voorop te stellen. Al is het alleen al vanuit oogpunt van klimaatproblemen kun je tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder goede reden een volwassen gezonde boom kappen. En deze boom is nog niet eens volwassen. Het duurt jaren voordat een boom zijn positieve functie voor klimaatproblemen kan waarmaken. En klimaat is ons algemeen belang. Tel daarbij op de functie die deze mammoetboom heeft voor de Graafse bevolking, zijn cultuurhistorische waarde, als beeldbepalend herkenningspunt, dan kun je niet anders concluderen dan: laat de Graafse Mammoetboom lang leven.

Wilt u de boom steunen dan kan dat op de site van www.petities.nl, zoek op ‘Grave’ en je vindt de petitie. Of: https://petities.nl/petitions/bescherm-onze-monumentale-mammoetboom-in-grave?locale=nl

Leni Koot
Contactpersoon van de Bomenstichting

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant