Afbeelding

HelemaalGroen: Thea en Peter von Liebenstein ruimen zwerfafval op in Grave

Grave 775 keer gelezen

GRAVE - Onder het motto ‘Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel’ gaan Thea en Peter von Liebenstein uit Grave regelmatig op pad om zwerfvuil op te ruimen. Zij maken daarbij gebruik van de app HelemaalGroen.

Thea (68) en Peter (79) wonen sinds twintig jaar in Grave. Thea werkte in de zorg en Peter was conciërge op een basisschool. Toen ze met pensioen gingen zijn ze begonnen met het opruimen van zwerfafval. “We wandelen graag, want dat is goed voor onze conditie”, vertelt het stel. Al opruimend genieten ze van de positieve aanspraak die dit oplevert en van de complimenten die ze krijgen. “Verrassend genoeg zowel van kinderen als van volwassenen. Bovenal is dat opschonen van de omgeving goed voor het milieu, eigenlijk vinden we dat het belangrijkste.”

HelemaalGroen
Aan geïnteresseerde mensen vertellen ze enthousiast over de app HelemaalGroen die ze gebruiken, deze vinden ze erg handig en eenvoudig in gebruik. Voor fanatieke zwerfvuilrapers is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de eigen gemeente het groenst wordt op de kaart van Nederland. Ze vinden het praktisch om te kunnen zien wie waar heeft opgeruimd. De gemeente gaf hen plastic zakken, een grijper, hesjes en een ring.
“Café Restaurant Poort van Cleve geeft ons altijd een kop koffie als we daar in de buurt opruimen”, vertellen Thea en Peter. “Elke zes weken rapen de winkeliers van Grave ook zwerfafval. We hebben hen over de app verteld en hoe ze deze kunnen installeren, zodat iedereen kan zien wie waar in Grave heeft opgeruimd.”

Peter loopt slecht en gebruikt zijn rollator die hij heeft omgebouwd, zodat er een zak aan kan aanhangen. Samen nemen Thea en Peter ook regelmatig de duofiets, zodat ze wat verder kunnen komen dan wanneer ze lopend op pad gaan. Binnenkort verhuizen ze naar Mill en ze zijn vast van plan om daar ook flink aan de slag te gaan. 

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 9130 vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land: www.helemaalgroen.nl.

In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (gepensioneerd dierenarts uit de Achterhoek, red.) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Thea en Peter: “Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.”

Grave telt nu 23 vrijwilligers bij HelemaalGroen. Dat HelemaalGroen veel potentie heeft laat de gemeente Berkelland wel zien met inmiddels 462 deelnemers (meer dan 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant