De Vlashoeve aan de Puttelaar in Zeeland, in 1941 gebouwd voor de familie Van de Hei-Jacobs en later in gebruik als jeugdhuis.
De Vlashoeve aan de Puttelaar in Zeeland, in 1941 gebouwd voor de familie Van de Hei-Jacobs en later in gebruik als jeugdhuis.

Sjoerd, een Zeelandse kampioen uit 1935; nieuwe uitgave Zeeland in verleden en heden

Zeeland 17 keer gelezen

ZEELAND - Het was groot feest in Zeeland in 1935. Sjoerd is in dat jaar nationaal kampioen geworden en werd met muziek in het dorp ingehaald. Het waren vooral de leden van fokvereniging De Graspeel die met de eer gingen strijken. Sjoerd was namelijk een stier, die zijn werk deed bij de koeien van de aangesloten boeren. Het verhaal van kampioenstier Sjoerd is een van de bijdragen in het nieuwe magazine Zeeland in verleden en heden van Heemkundekring Zeeland. Het magazine wordt deze week bij de leden van de heemkundekring bezorgd. Voor niet-leden is het tijdschrift te koop voor 2,50 euro.

Bijna 30 jaar na het kampioenschap van Sjoerd haalde Zeeland opnieuw de pers. Een vliegtuig van de vliegbasis Volkel maakte een noodlanding en boorde zich in het huis van de familie Bongers. Arnold Bongers maakte dat mee en vertelt erover. Twee vaste gasten van naturistencamping De Peelrand doen uitgebreid hun verhaal over deze camping, die dit jaar 50 jaar bestaat en die bij de opening voor enige ophef zorgde in het dorp.

Dat de familie Van Zeeland haar naam te danken heeft aan het dorp waar ze nu wonen ligt voor de hand. Maar uit de stamboom blijkt toch dat de familie oorspronkelijk van elders is gekomen. In het magazine is in de stamboom te zien waar de familie vandaan kwam. Twee leden van de film- en videogroep van de heemkundekring vertellen in Zeeland in verleden en heden hoe zij oude films en video-opnames voor de toekomst bewaren.

De Ontmoeting heet het beeld op het kerkplein in Zeeland. Het beeld heeft veel bijzondere aspecten, die worden beschreven. Of De Vlashoeve nog een toekomst heeft is nog onbekend. Het jeugdhonk is door de bouw van het nieuwe dorpshuis leeg komen staan. Het werd ooit gebouwd als wederopbouwboerderij voor de familie Van de Hei-Jacobs. In het magazine wordt de geschiedenis opgetekend.

Magazine Zeeland in verleden en heden is voor 2,50 euro te koop bij Uw Groene Vakwinkel aan de Kerkstraat 27 in Zeeland en in het heemhuis aan Kleine Graspeel 3b tijdens de openingsuren op maandagavond en woensdagmiddag.

Uit de krant

Uit de krant