Afbeelding

PEDA Tech ontwerpt beweegbaar dak van 22 bij 10 meter voor Nieuw Schaijk

Schaijk 3.480 keer gelezen

SCHAIJK – Iedereen die over de Rijksweg bij Schaijk rijdt kan het niet missen: de wederopbouw van restaurant en zalencentrum Nieuw Schaijk. Er zijn al veel mijlpalen geweest tijdens de bouw, maar afgelopen week gebeurde er toch wel iets heel bijzonders. Het maar liefst 22 bij 10 meter grote beweegbare dak van het patiogedeelte van het restaurant is geplaatst.

Dinsdagochtend 7 november werd de enorme staalconstructie van het beweegbare dak van de werkplaats van PEDA Tech uit Schaijk met speciaal vervoer door Van Grinsven BV naar Nieuw Schaijk gereden. Vervolgens werden de dakconstructies met een torenkraan omhoog gehesen en door het team van PEDA op het dak bevestigd. Daarna is het glas op het dak gemonteerd.

Het is een project waar het hele team van PEDA inmiddels al een jaar de nodige voorbereidingen voor aan het treffen is. Directeur Joep Daanen vertelt: “Nieuw Schaijk en bouwbedrijf Peter Peters zijn vorig jaar naar ons toegekomen met de vraag of wij een beweegbaar dak kunnen realiseren voor het patiogedeelte van het restaurant. Wat deze vraag speciaal maakt, is dat het gaat om een oppervlakte van 22 meter bij 10 meter. Als het dak open gaat, geeft dit een opening van 10 bij 10 meter. Het is uniek voor een restaurant om een patio te hebben met een schuifbaar dak van deze omvang. Voor ons dus echt een bijzonder en mooi project.”

‘Ontzettend trots’
Het team van PEDA heeft in totaal 4 dakconstructies gemaakt, waaronder 2 vaste dakdelen (panelen) en 2 schuifbare dakdelen (panelen). Joep: “De panelen zijn zover als mogelijk voorgemonteerd in onze werkplaats. Gezien de omvang (5,5 meter bij 10 meter per paneel, red.) zijn de dakdelen met speciaal transport vervoerd. Het dak bestaat naast de staalconstructie volledig uit glas. Qua gewicht ligt er wel 13,5 ton glas op het dak. Ik ben ontzettend trots op het team wat we hier aan het neerzetten zijn.”

Deze week gaat PEDA aan de slag om alle elektronica verder te installeren. Projectengineer van PEDA Tech Gertjan Raaijmakers vertelt: “De beweegbare panelen worden 7 centimeter omhoog gelicht alvorens deze over de vaste panelen heenrijden. Belangrijk hierbij is dat de 5 punten waarmee het dak omhoog wordt gelicht, exact synchroon lopen om spanning op het glas of breuk te voorkomen. Het dak wordt ook uitgerust met weersensors die ervoor zorgen dat het dak automatisch sluit bij regen. Bediening van het dak kan eenvoudig en is volledig geautomatiseerd. Het leukste aan dit project? Naast alle technische onderdelen en uitdagingen van het project: het fijne en persoonlijke contact met de familie Tielemans. Wat een drive en vooral ook passie voor het restaurant en zalencentrum. Alleen maar heel erg mooi dat wij het vertrouwen kregen om mee te mogen werken aan de wederopbouw!”

Onlangs was PEDA ook al in het nieuws met een technisch hoogstandje van formaat. De door het Schaijkse bedrijf ontworpen innovatieve carwashcarrousel van ANAC won de Europese Award voor ‘Best innovation technology’. Joep Daanen: “We gaan met ons team gewoon door met hetgeen waar wij goed in zijn: meedenken met klanten en zorgen dat het (ook op technisch gebied) gemaakt kan worden.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant