Afbeelding

Niet Normaal Gelukkig: Schaijkse stand-up comedian Davey Turnhout komt met eigen voorstelling

Schaijk 1.600 keer gelezen

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Wie Davey Turnhout tien jaar geleden had verteld dat hij zou staan op het punt waar hij nu staat in zijn leven, werd door hem hoogstpersoonlijk voor gek verklaard. Diverse hoogte- en dieptepunten zorgden ervoor dat de in Leiden geboren Amsterdammer begon met comedy, verliefd werd en inmiddels van zijn passie zijn werk heeft kunnen maken. De comedian legt in gesprek met Arena uit hoe de ommekeer in zijn leven tot stand kwam en blikt vooruit op zijn eerste eigen show, die deze week in première gaat.

‘Kom je achterom? Dan worden de kinderen niet wakker van de bel.’ Een simpel appje van Davey voorafgaand aan het interview, maar exemplarisch voor de route die hij afgelegde. Hij verkaste voor de liefde naar Schaijk, waar hij inmiddels drie jaar gelukkig woont met zijn gezin. Ondanks dit relatief korte tijdsbestek durft hij zich wel een import-Brabander te noemen.

“Ik voel me hier echt enorm thuis, maar het was wel een behoorlijke cultuurshock om van het drukke Amsterdam naar Schaijk te verhuizen in coronatijd.” Zijn partner, hoofdoorzaak voor de grootste verandering in het leven van Turnhout, ontmoet hij na een van zijn shows in Nijmegen. “We raakten aan de praat, werden verliefd en enkele jaren later wonen we samen met onze kinderen.”

Het gezinsleven bevalt hem enorm goed. “Overdag zorg ik voor de kids wanneer mijn vriendin werkt, terwijl ik ’s avonds vaak op pad ben voor shows.” Het op de bühne staan is inmiddels een serieuze job voor de comedian, iets waar hij een aantal jaren geleden niet van had durven dromen. “In 2014 was ik ongelukkig met mijn baan in de gehandicaptenzorg, verloor ik mijn vader en ging mijn relatie uit. Daardoor besloot ik het roer om te gooien en kwam onder andere comedy op mijn pad.”

Investeren
Turnhout raakt getriggerd door een comedy cursus van Roel C. Verburg en besluit zich in te schrijven. “In tien weken tijd veranderde comedy in een ver van mijn bed show in iets enorm leuks waarin ik ook nog eens wat talent voor had. Daarom besloot ik er na die cursus mee door te gaan.” Wat volgt is een periode waarin Turnhout stad- en land afreist om podiumervaring op te doen. “Je krijgt dan in kleine kroegen of open comedy podia ongeveer acht minuten waarin je jezelf kunt bewijzen en ervaring op doen.” Het is een periode die vooral tijd en energie kost, maar het doorzettingsvermogen en de passie van Turnhout werpen wel zijn vruchten af. In 2019 wint de inwoner van Schaijk de juryprijs op het Amsterdamse Studenten Cabaret Festival, waarna alles in een stroomversnelling raakt. “Na het winnen van die prijs heb ik mezelf aangesloten bij het impresariaat Grappige Zaken, waardoor ik steeds meer shows ben gaan doen.” Turnhout treedt sindsdien zowel solo op als met het collectief Knock-Out Comedy Crew, waarmee hij door het hele land tourt.

Ongelukkig

Tijdens zijn shows schotelt Turnhout het publiek harde grappen en krankzinnige situaties uit zijn eigen leven voor. Exemplarisch is het geluk, dat hij voorheen niet op een normale manier kon vinden maar nu toch behoorlijk op zijn pad is gekomen. “Inmiddels heeft de tijd me een beetje ingehaald en ben ik in een relatief korte periode enorm gelukkig geworden met een gezinnetje op een plek die ik enkele jaren niet eens kende.” Daarom geeft Turnhout zijn nieuwe voorstelling de titel ‘Niet Normaal Gelukkig’. “De rode draad in het verhaal is dat ik de angst had om nooit gelukkig te kunnen worden, dit nu toch geworden ben op een bijzondere manier en dat het eigenlijk niet uitmaakt op welke manier je gelukkig wordt.”

Twee premières
De eerste twee shows van zijn tour worden bijzonder voor Turnhout. Hij beleeft namelijk twee premières, een in Leiden en een in Uden. “Dat was een idee van mijn impresariaat, omdat ik natuurlijk uit de buurt van Leiden kom maar nu een compleet ander leven heb in Brabant.” Turnhout vindt het spannend om voor een zaal gevuld met bekenden te spelen. “In Leiden tref ik veel mensen van vroeger, terwijl in Uden juist mensen komen die ik minder lang ken. Het is voor allebei extra bijzonder om te spelen, maar ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt.” Dat de show over zijn eigen kwetsbaarheid gaat, ziet Turnhout als een voordeel. “Naast de grappen vertel ik ook écht mijn eigen verhaal, wat het juist makkelijk en fijn maakt om te delen met het publiek.”

Niet Normaal Gelukkig van Davey Turnhout gaat in première op zaterdag 8 oktober in het Ins Blau Theater in Leiden om 20.30 uur en op donderdag 13 oktober in het Markant in Uden, tevens om 20.30 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant