Afbeelding

Herdenken - Column Freddy Klooté

Column 1.226 keer gelezen

Herinneren jullie je nog die foto in kranten en op de socials van die pizzakoerier die om 20 uur naast zijn fiets met pizza’s stilstond om mee te doen aan de Nationale Herdenking op 4 mei. Petje af voor die jongeman.

En weet je nog dat de damschreeuwer in 2010 de Herdenking ruw verstoorde met een luide gil? Dat er paniek uitbrak, waarbij gewonden vielen en het Koninklijk gezelschap snel in veiligheid werd gebracht? Dat die Gennaro P. een ordinaire drugsverslaafde was en ook nog onder invloed van alcohol toen hij zo “moedig” was om de sereniteit van de herdenking van ‘onze’ slachtoffers in alle oorlogen hier en elders, tijdelijk te onderbreken? Hij kreeg 16 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk en een boete van 10.000 euro. Nog steeds is hij doende met het afbetalen van die boete: 100 euro per maand. Hij is overigens nu bezig om een autobiografie te schrijven. Om zijn boete af te betalen en een huis in Friesland te kopen. Wordt vast geen kasteel.

We leven nu in 2024. Onze vrijheid die we elk jaar op 5 mei vieren wordt overschaduwd door diverse kleine groepjes ‘andersdenkenden’ die ons leven op verschillende plaatsen in de war brengen. Op de A2 bijvoorbeeld, op een tafel in een tv-studio, enz. En nu is door de groepering Free Palestina aangekondigd dat ze onze Herdenking in de war zullen schoppen. Resultaat: onze bestuurders buigen en stellen een maximum aantal plaatsen voor Herdenkers op de Dam ter beschikking van mensen die zich online aanmelden. Dus in plaats van de gebruikelijke ongeveer 20.000 zullen er maar 10.000 mensen aanwezig mogen zijn.
Vreemd hè? In plaats van het preventief opsluiten van de mogelijke schoften, of de waarschuwing van tevoren dat wie opgepakt wordt er dit keer niet met een waarschuwend vingertje en de boodschap ‘nooit meer doen hoor’ van afkomt, kruipen we in onze schulp en laten we toe dat weer een nationaal indrukwekkend gebruik, de nek wordt omgedraaid.

Jaja, ik weet het. Demonstreren is een recht. Een grondrecht, waarbij de burgemeester de grenzen trekt. Of verbiedt. Dat laatste heeft mevrouw Halsema niet gedaan. En dat is haar kwalijk te nemen. Zeer kwalijk. Ze ontneemt niet alleen haar stadsgenoten de toegang tot een gedeelte van de stad, de mogelijkheid om live mee te herdenken, maar geeft oproerkraaiers de kans om onze doden te besmeuren. Ik vind het ook vreselijk wat er op dit moment in Palestina gebeurt, en inmiddels vindt iedereen dat. Dus een reden om dat juist, middels een demonstratie, nog eens onder de aandacht te brengen op dit speciale moment is er niet.
Onze democratie kan een goede manier van met elkaar omgaan zijn. Helaas zijn er te veel groepen voor wie alles anders moet. Zij zetten hun denken om in daden die weinig met democratie te maken hebben. Hun gelijk is het gelijk. En probeer ze maar eens tegen te houden. Oom agent weet daar alles van. Die zijn als eersten de klos.

Het wordt de hoogste tijd dat, als we ooit weer eens een nieuw kabinet hebben, we gaan praten hoe we ons kunnen verlossen van dit geweld tegen onze regels van fatsoen. Of is het misschien al te laat?

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant