Afbeelding

De Spijker prijkt weer als naam op gevel Schaijkse boekhandel

Schaijk 1.356 keer gelezen

SCHAIJK - Per september heeft boekhandel De Spijker Boek & Gemak uit Schaijk zich aangesloten bij boekhandelsorganisatie Libris Blz. Met deze samenwerking krijgen Anja en Ben Maathuis meer vrijheid bij het runnen van hun winkel. Een groot voordeel is de bijbehorende webshop www.libris.nl.

De Spijker, ooit begonnen als tabakszaak, is al sinds 1933 een begrip in Schaijk en omgeving. Ook al was de boekhandel de laatste 25 jaar aangesloten bij Bruna (vanaf 1997) en en Readshop (vanaf 2017), in de volksmond bleef de boekhandel ‘De Spijker’. Anja, kleindochter van de originele eigenaar: “Nu we lid zijn van Blz. kan eindelijk de originele naam weer op de pui. Omdat we inmiddels een PostNL en ING-punt zijn en ook andere artikelen verkopen, hebben we de naam aangepast in De Spijker Boek en Gemak.”

Combinatie
In coronatijd heeft Anja, samen met echtgenoot en mede-eigenaar Ben, de eigen boekhandel kritisch benaderd. “De afgelopen jaren hebben we geconstateerd dat in onze winkel vooral de afzet van boeken toeneemt. Dat blijft groeien, maar alleen daarmee zijn we er niet. We zijn ook een PostNL-punt, dus het is bijna pijnlijk om te zien hoeveel bestellingen buiten ons om via internet gaan. Uiteindelijk hebben we die combinatie nodig om een boterham te verdienen. We vinden het nog steeds heel leuk om te doen, daarom gaan we nog wel even door.”

Sterk in boeken
Anja vindt dat Libris Blz. sterk is in boeken. “Dat was voor ons de belangrijkste reden om in gesprek te gaan”, vertelt ze. “Daarnaast zijn alle ondernemers aangesloten op Libris.nl, een volwaardige webshop met eigen website. En dat werkt. We zijn nét aangesloten en de bestellingen stromen al binnen. Dat was voorheen een stuk minder.”
Het lezen van boeken is een passie van Anja. “Bij een goed boek wordt mijn nieuwsgierigheid geprikkeld”, vervolgt ze. “Daar ligt mijn passie. De inkoop doen we zelf. Ik probeer klanten op weg te helpen met handgeschreven tips bij een boek. Ik ben altijd eerlijk, want ik heb er niets aan om de mensen uit Reek, Schaijk en omgeving voor de gek te houden. Dan komen ze niet meer terug.”

Lokale bezieling
De Spijker Boek & Gemak is de honderdste Blz.-boekhandel die de groep versterkt. Libris-directeur Caroline Damwijk is blij met deze ontwikkeling. “We zien de trend dat klanten weer meer de boekhandels bezoeken met een sterke lokale uitstraling en waar sprake is van bezieling. De Spijker uit Schaijk is absoluut zo’n winkel!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant