Freddy Klooté en Hanneke Bens.
Freddy Klooté en Hanneke Bens.

Openbare basisschool Hartenaas viert 50-jarig bestaan

Grave 2.229 keer gelezen

GRAVE – In augustus bestond openbare basisschool Hartenaas in Grave precies 50 jaar. Het bereiken van deze bijzondere mijlpaal wordt van 4 tot en met 8 september gevierd tijdens een feestelijke jubileumweek boordevol activiteiten. In aanloop naar de feestweek sprak ArenaLokaal uitvoerig met huidig schooldirecteur Hanneke Bens en directeur van het eerste uur Freddy Klooté over de filosofie en het karakter van Hartenaas en hun onbegrensde passie en bevlogenheid voor het onderwijs. “Het allermooiste is als je kinderen ziet groeien.”

Het gesprek met Hanneke Bens (44) en Freddy Klooté (79) op Hartenaas gaat vanaf minuut één alle kanten op. Anekdotes, dierbare herinneringen aan oud-leerlingen en gemeenschappelijke contacten binnen de branche vliegen in razend tempo over tafel. Terwijl Pippi Langkous, met haar befaamde spreuk ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, vanaf het dienblad met koffie instemmend toekijkt, is één ding overduidelijk: Hanneke en Freddy zijn twee ‘onderwijsdieren’ pur sang. De onvoorwaardelijke liefde en passie voor ‘hun’ kinderen spat van hun gezichten. “Het werken met kinderen is fantastisch”, zegt een stralende Hanneke. “Je volgt een hele tijd hun ontwikkeling met als doel dat ze goed terechtkomen en zelfredzaam zijn. Alles wat ik doe, doe ik voor de kinderen.” Freddy knikt instemmend. “Werken met een groep kinderen, daar bepaalde doelen aan stellen en die doelen bereiken, dat is het mooiste.”

Openbare basisschool Hartenaas
Hartenaas is een openbare basisschool, die valt onder het bestuur van de Stichting Invitare Openbaar Onderwijs. Openbaar betekent dat de school openstaat voor alle kinderen, ongeacht de geloofs- en levensovertuiging van de ouders en ongeacht hun culturele achtergrond. Een school die het verschil wil maken voor iedere leerling door middel van kindgericht werken.

Hanneke Bens
Hanneke Bens is geboren in Langenboom. Als jong meisje wil ze al juf worden. Na lerarenopleiding Pabo werkt ze onder meer vele jaren op basisschool ’t Startblok in Cuijk, niet alleen als leerkracht, maar ook als bouwcoördinator en intern begeleider. In maart 2021 wordt ze directeur van Hartenaas. Hanneke: “Op Hartenaas staat het welbevinden centraal. Sinds juni 2021 zijn we PBS-gecerticeerd (Positive Behaviour Support, red.). PBS is een schoolbrede aanpak die zich richt op het aanleren en positief bekrachtigen van gewenst gedrag en het voorkomen en aanpakken van probleemgedrag. Hierdoor wordt een positief schoolklimaat gecreëerd waarin onze kinderen zich prettig voelen en samen bijdragen aan een gezonde, veilige leeromgeving. De drie kernwaarden verantwoordelijkheid, respect en veiligheid zorgen voor een fijn schoolklimaat waarin kinderen zich goed kunnen ontwikkelen.”

‘Ieder kind wordt gezien’
Op Hartenaas wordt ieder kind echt gezíen, geeft Hanneke aan. “Ook ik als directeur ken al onze 125 leerlingen bij naam. Ik zit niet in een torentje, maar wil écht bereikbaar zijn voor de kinderen. We werken samen, leren samen, groeien samen, maar ook individueel. Een kind moet goed in zijn of haar vel zitten. Dat is een voorwaarde om te komen tot groei. Welbevinden en betrokkenheid zijn daarom het allerbelangrijkste. Daarnaast leggen we in de onderbouw het fundament voor goede resultaten op de basisvakken taal (technisch en begrijpend lezen, begrijpend luisteren, spelling en schrijven), rekenen en JEELO, wereldoriëntatie. Per schooljaar staan vier JEELO-projecten centraal waarbij kinderen betekenisvol leren, samen werken en zelfstandig leren, onder andere door maatschappelijke organisaties.”

Het allermooiste is als je kinderen ziet groeien


Freddy Klooté
Freddy Klooté wordt op 23 april 1944 geboren in Aardenburg, Zeeuws-Vlaanderen. Na de lagere school gaat hij naar de HBS en vervolgens naar de kweekschool. Daarna gaat hij aan de slag op een eenmansschool in het slechts 300 inwoners tellende Zeeuwse dorpje Nieuwvliet. Hij geeft daar les aan 26 kinderen van de eerste tot en met de zesde klas. “Een prachtige, sfeervolle school. Een soort van uit de hand gelopen gezin, waarin iedereen elkaar hielp. Qua zelfstandigheid en individualisering eigenlijk de optimale onderwijssituatie.” Uit angst dat de eenmansschool (“de overheid zag zulke scholen niet zitten”) zou worden gesloten en hij zijn baan zou verliezen, grijpt Freddy in 1973 de kans om in Grave te starten met een school. “We zijn destijds met 34 leerlingen begonnen in een houten gebouwtje naast het kerkhof aan de Estersveldlaan. Het heette toen nog gewoon ‘openbare basisschool’ en het liep als een trein.”

In 1975 verhuist de school naar nieuwbouw in De Stoof en krijgt de naam Hartenaas. Er krijgen dan al 150 kinderen les. In totaal is Freddy 33 jaar lang directeur van Hartenaas. Geheel in lijn met zijn eigen karakter is de school wars van allerlei standaard onderwijsprotocollen en vaart daarom zoveel mogelijk haar eigen koers. “Wat Hartenaas zo bijzonder maakte was de sfeer, de individuele lesvormen en de benadering van de kinderen. De manier van omgaan met de kinderen was niet van boven naar beneden, maar op gelijkwaardig niveau. Ik heb me nooit willen binden aan een vastomlijnd en traditioneel, klassikaal schoolsysteem. Je moet de vrijheid hebben om goed te kunnen werken. En altijd sámen met het team. Ik was absoluut geen directeur die ver boven iedereen stond. Ik heb ontzettend veel plezier gehad op Hartenaas. Met het team, maar nóg meer met de kinderen. Heel vaak stond ik ook zelf voor de klas, dat was het allerleukste. Lesgeven was een feest! Regelmatig kom ik oud-leerlingen tegen en ik ben nog steeds trots op hen, ongeacht wat ze nu doen.”

 Feestelijke jubileumweek met elke dag een highlight

In het kader van 50 jaar Hartenaas is er van 4 tot en met 8 september een feestelijke jubileumweek met elke dag een highlight. Op maandag is er na de opening een grote picknick voor alle leerlingen en op dinsdag zijn er workshops. Alle kinderen maken daarbij een schilderijtje dat samen één kunstwerk wordt dat in de school komt te hangen. Donderdag staat een schoolreisje naar de Efteling op het programma en op vrijdag is er een speurtocht/vossenjacht met hulp van de ouders.

Meer informatie
Hartenaas is een van de vier partners binnen het, na de zomer van 2018 in gebruik genomen, Kindcentrum De Graaff. In het gebouw aan de Gasthuishoeve 3 zijn naast Hartenaas ook basisschool De Sprankel, kinderopvangorganisatie De Eerste Stap en de GGD gehuisvest. Wil je meer informatie of een kennismakingsgesprek om de sfeer op Hartenaas te proeven? Neem dan contact op via 0486-473429 of info.hartenaas@stichting-invitare.nl of kijk op www.hartenaas.nl.



Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant