Afbeelding

Dirigent Toon van der Linden ‘Ere-maestro’ van koor Unisono

Escharen 431 keer gelezen

ESCHAREN - Toon van der Linden, geboren en getogen in Escharen, viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum als dirigent. Op 2 december werd het bereiken van deze mijlpaal feestelijk gevierd in ’t Dorpshuus met onder meer een optreden van koor Unisono. Een verslag van Otto de Man. (foto: Matt Gerrits)

Daar staan we dan op het podium van ’t Dorpshuus van Escharen. Prachtig in het zwart, het ‘uit-tenue’, met een toefje rood. We zien een tot de nok toe gevulde zaal met familie, vrienden en kennissen van Toon. Helemaal achter in de zaal staan de mannen van het geluid, beeld en het licht klaar. Dan klinkt er het geluid van trompetters en schalmeien. Lichtflitsen schieten als sterren door de zaal. Ademloos wacht het publiek op wat komen gaat. Dan stapt onze dirigent naar voren, buigt naar de mensen in de zaal en neemt plaats op de bok. Daar staat ie dan onze Toon, onze artistiek leider, onze jubilaris.

We hebben ons voorgenomen om speciaal vandaag zo mooi mogelijk te zingen. Geen gebabbel, geen gekwetter, nee goed zingen, want Toon verdient het. Nog even een blik naar de schitterende rode bloemen op het podium. Nu de ogen naar de handen van Toon, want het zijn juist die handen die ons in toom houden. Dan klinken de eerste klanken van Fields of Gold door de zaal, een lied met veel betekenis voor het koor. En zo zingen we ons naar de verrassing voor Toon. Op de melodie van Brabant wordt Toon door het koor toegezongen. Woorden als ‘passie, geduldig en vertrouwen’ komen voorbij. Vervolgens spreekt de ‘opperstalmeester’ mooie woorden namens het koor over de kwaliteiten van Toon.

De voorzitter van Unisono speldt hem een prachtige speld op zijn hemd en benoemt hem tot ‘Ere-maestro van koor Unisono’, de hoogste onderscheiding voor dirigenten. Het fotoboek voor Toon namens het koor gaat van het ene paar handen naar de ander. Riky krijgt een prachtige bos bloemen voor haar inzet en vooral voor de ruimte die Toon van haar kreeg om zijn passie te volgen.
Dan vervolgt het koor het muzikale programma en sluit af met Hello Goodbye. Aan het applaus te horen is het publiek enthousiast over wat zij hebben gehoord en gezien. Achter het koor zijn foto’s en filmpjes te zien die betrekking hebben op de liedjes. Nu maar hopen dat Toon, Riky, Ad en Janneke, wat een familie, genoten hebben van deze jubileumavond. Met speciale dank aan het combo Ad, Wim, Jouri en Sander en aan Jeanne voor het bedienen van de autocue. Ook veel dank voor de ‘stille handen’ die zorgden voor de attributen, het licht, het geluid, de foto’s en de filmpjes en zeker niet te vergeten alle trouwe koorleden.

Zo, en dan nu naar de receptie… en naar de volgende veertig jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant