Afbeelding

Sarah van Rossem en Mirjam Withaar exposeren in Kunstkerkje Velp

Velp 513 keer gelezen

VELP - In april exposeren Sarah van Rossum en Mirjam Withaar (foto) in het Vincentiuskerkje in Velp. Twee kunstenaars die met monoprints en vilt fraaie werken maken, waarbij natuur de belangrijkste inspiratiebron is. De expositie is te bezichtigen op 26, 27 en 28 april en 3, 4 en 5 mei van 11 tot 17 uur aan de Pastoor Loefsweg 1 in Velp.

Groene scheuten, varens die langzaam open buigen, bloeiend mos wat zich verspreid over de bosbodem. In deze expositie laten beide kunstenaars hun ervaring met de natuur om hen heen zien. Welke details worden zichtbaar wanneer je stilstaat en de geuren van het bos inademt?

Beide kunstenaars zijn gefascineerd door de vergankelijkheid van de natuur waarin de oneindige transformaties en dynamiek een grote inspiratiebron vormen. Van dode bomen waarop zich volop leven bevindt in de vorm van knalgroene korstmossen tot het geraamte dat overblijft van een blad wat in de herfst op de bosgrond ligt. Met een scherp oog voor detail van natuurlijke groei, bloei en sterfprocessen weten zij met hun werk de kijker steeds iets opnieuw te laten ontdekken.

De kunstwerken die te zien zijn tijdens deze expositie zijn gemaakt met de technieken natvilten en natureprinting. Laat je meenemen in de groene wereld van Sarah van Rossem en Mirjam Withaar.

Sarah van Rossem
De natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron voor Sarah. Zij voelt een constante drang om te creëren, om vast te leggen wat er is. Vaak doe zij dit heel basaal, het letterlijk afdrukken van vormen en structuren uit de natuur. Andere keren krijgt haar werk een bepaalde abstractie en is een plant, mos, berg of dier de aanleiding geweest voor een werk. De flora is altijd in beweging, het bloeit, groeit, sterft af en kent in dit hele proces verschillende verschijningen. Met behulp van de etspers kan Sarah deze verschijningen heel precies vastleggen. Ze zijn haast fotografisch weergegeven, voor altijd. Haar indrukken van de natuur veranderen onder de etspers in afdrukken, als een document van het landschap.

Mirjam Withaar
De link met natuur is nooit ver te zoeken bij textielkunstenaar Mirjam Withaar. In haar atelier in Maastricht verwerkt zij wol tot wandobjecten van vilt. “Een groot deel van mijn werk is het verzamelen van beelden en verhalen die buiten in de natuur te vinden zijn. Natuurlijke structuren zoals de grove schors van een boom, bladskeletten, stenen in allerlei vormen en maten. Als ik buiten aan het wandelen ben gaat het niet om de afstand die ik afleg, maar om de dingen die ik om me heen zie. Dit betekent soms door je knieën door de varens heen turen. Kleine details te zien, de waterdruppels op een blad, het avondlicht op de bosbodem en mini korstmossen op een dode boomstam. De vergankelijkheid van alles wat groeit en leeft, leg ik vast in mijn werk, waardoor het tijdloos wordt. Op die manier vang ik herfstkleuren en stagneer ik het proces van verval. Opeens krijg je alle tijd om te kijken naar een grillig gat in een herfstblad of korstmos op een dode boomstam”.

Voor meer info: www.kunstinhetkerkje.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant