Afbeelding

Overplaatsing - Column Carla Wijnhoven

Column 694 keer gelezen

“Jij weet niet hoe het voelt om dag in dag uit opgesloten te zitten! Ik ben deze detentie moe en ik ga nergens meer aan meewerken…ik wil een overplaatsing en daar moeten jullie voor zorgen.”

Met deze woorden gaf een gedetineerde man te kennen dat hij nergens meer aan mee wilde werken. Hij stond niet meer op, hij ging niet meer naar de arbeid en vertelde dat hij zijn cel in de fik zou steken. Ook zei hij dat hij iedereen die dat wilde tegenhouden of die hij zou tegenkomen op zijn of haar bek zou slaan. Hij sloot zijn verhaal af met de dreiging, dat als wij zijn overplaatsing naar een andere inrichting niet snel zouden regelen, wij de consequenties wel zouden gaan merken.
De psychiater had bij deze man een persoonlijkheidsproblematiek vastgesteld. Dat was op dit moment dan ook duidelijk zichtbaar. Daardoor waren we op onze hoede dat hij waarschijnlijk de daad bij zijn woord zou voegen.

De man dacht dat hij met zijn dreigementen uiteindelijk wel zijn zin zou gaan krijgen. Na diverse gesprekken zat er helaas niets anders op dan de man in een individueel regime te plaatsen. Hiermee konden we voorkomen dat de man zichzelf en of anderen iets zou kunnen aandoen. Een individueel regime betekent dat een gedetineerde apart van overige medegedetineerden zijn dagprogramma volgt. De medewerkers die in dit regime werken, begeleiden de gedetineerde individueel en letten specifiek op de mogelijke risico`s. Bij deze man betekende dit dat hij na zijn verblijf in de buitenlucht, waar hij een sigaretje kon roken, zijn aansteker moest inleveren. Hij had immers gedreigd zijn cel in de fik te steken. Omdat hij gedreigd had geweld te gebruiken, moest er altijd voldoende personeel aanwezig zijn als hij zijn cel verliet. Hiermee waarborgden de medewerkers de orde, rust en veiligheid op de afdeling.

De man heeft een aantal weken in het individuele regime verbleven. Op een gegeven moment kreeg hij in de gaten dat zijn gedrag niet het gewenste resultaat had. Integendeel zelfs; het vast ritme, de vele gesprekken en het geduld van de medewerkers maakten de man weer rustig. Hij kreeg weer grip op zijn gedachten en zijn handelen. Niet lang daarna werd hij overgeplaatst. Niet omdat hij het had afgedwongen… maar gewoon omdat hij aan de beurt was!

Carla Wijnhoven, vestigingsdirecteur PI Grave

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant