Afbeelding

Bezoek 10 mei de koeienboerderij van boer René in Langenboom

Langenboom 1.583 keer gelezen

LANGENBOOM - Een groot evenement staat vrijdag 10 mei te gebeuren bij melkveehouder René de Klein van boerderij De Spie in Langenboom. Net als 69 andere koeienboeren in Nederland zet hij de deuren van zijn koeienstal open tijdens de landelijke Campina Open Boerderijdag. Bijzonder is dat De Klein de enige deelnemer aan die publieksactie is in de gemeenten Land van Cuijk en Maashorst. Op de vrijdag na Hemelvaartsdag tussen 10 en 16 uur kan iedereen terecht aan de Spiestraat 20 in Langenboom. (foto’s: Jos Thelosen)

Jong en oud kan dan vrij rondkijken in de stallen en op het erf. Zo kunnen bezoekers zich een voorstelling maken van wat er allemaal moet gebeuren om melk en zuivelproducten als roomboter, kaas en yoghurt op de keukentafel te krijgen. Op diverse plekken zullen deskundige mensen uitleg geven over het voeren en het melken van de koeien en de kalfjes. Als het goed is lopen de koeien dan wel in de wei en zullen de zonnepanelen op De Klein zijn staldak volop groene stroom produceren. Sinds 2018 bezit De Klein het keurmerk ‘On the way to Planet Proof’.

Uitje voor het hele gezin
Volgens boer René is een boerderijdag leerzaam en leuk voor jong en oud. Samen met een team van vrijwilligers zorgt hij voor een dagje gratis gezinsvermaak. “Kinderen kunnen meedoen met diverse boerenspelletjes, zich laten schminken en spelen op een luchtkussen”, zegt De Klein. “Als slagroom op de taart kan iedereen proeven van allerlei Campina-toetjes.” Deze heerlijke zuivelproducten worden onder meer gemaakt van de melk van René zijn 100 roodbonte en zwartbonte koeien. 

Toetjesproeverij en meer
Bij het familiebedrijf is volop parkeergelegenheid en verkeersregelaars zorgen dat alles soepel verloopt. Een gezellige drukte wordt op zijn erf verwacht. Net als voor De Klein zijn beroep hangt het succes van de boerderijdag af van het weer. “Als de weergoden 10 mei gunstig gezind zijn, dan kunnen we op Spiestraat 20 misschien wel 1.500 bezoekers een mooie boerderijbeleving meegeven”, zegt de 48-jarige koeienboer. “Samen met de coöperatie Royal Friesland Campina en 35 vrijwilligers bereiden we alles tot in de puntjes voor. Als gastheer wil ik die dag vooral genieten en tussendoor natuurlijk ook proeven van het toetjesassortiment.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant