Afbeelding

College van B en W staat positief tegenover uitbreiding Jumbo Grave

Grave 4.009 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Waar in de wijk Estersveld in Grave vroeger de basisschool De Sprankel stond, is vanzelf een park ontstaan. Het terrein oogt mooi groen, met hier en daar bloeiende planten. De tegenoverliggende supermarkt Jumbo heeft eerder (en opnieuw in oktober 2022) de wens uitgesproken op deze plek een nieuwe, ruimere supermarkt te bouwen. De vraag was toen of verplaatsen en uitbreiden van de supermarkt wel wenselijk was gezien het ruime aantal supermarkt vierkante meters in Grave en in de regio. Wethouder Mark Janssen laat nu weten dat het college een positief standpunt heeft ingenomen over het realiseren en uitbreiden van de Jumbo-supermarkt. Niet dat alle hobbels al zijn genomen, maar er kan verder gewerkt worden aan de voorbereiding van de plannen.

Wethouder Janssen: “De motivatie om mee te werken aan het plan van de supermarkt is dat het “ruimtelijk gezien” veel kansen biedt voor de omgeving”. Hij doelt op de combinatie van een supermarkt met daarboven te bouwen (30) appartementen: “In het plan worden de supermarkt en de parkeergarage afgedekt met een groen dak. Het woningbouwplan kan met het ontstane park worden geïntegreerd. Parkeren kan inpandig”. 

De supermarkt gaat, als alles doorgaat, van 1.250 naar 1.500 vierkante meter bruto-winkelvloeroppervlak. Er zijn wel vragen, mitsen en maren. Er is onderzoek gedaan of uitbreiding van de Jumbo verstandig is voor de supermarktbranche in Grave. 

Komen er niet te veel supermarkten en wat betekent een grotere supermarkt in het Estersveld voor de supermarkt in het centrum? “Voorzieningen in de binnenstad op peil houden en de supermarkten daar beschermen is onderdeel van de detailhandelsvisie van Grave”, zegt Janssen. 

Het onderzoek wijst uit dat de uitbreiding van de Jumbo-supermarkt verantwoord is en dat aan de doelstellingen van de detailhandelsvisie voldaan kan worden. (raadsinformatiebrief 11 april 2023, red.) Drie randvoorwaarden blijven volgens Janssen staan. Het achterblijvende pand aan de Essinklaan moet komen te vervallen. Hier mag geen andere detailhandel, dus winkel, terugkomen. Ook wil de wethouder regionale afstemming over de detailhandelsontwikkeling. En, niet onbelangrijk, hij wil de plannen afstemmen met de buurt.

Mag supermarkt Albert Heijn in het centrum nu ook uitbreiden, vraagt Arena aan de wethouder? En wat gaat Nettorama doen? “Wat Nettorama betreft zijn er alleen plannen om de parkeergelegenheid te verbeteren”, zegt Janssen. Bij navraag blijkt dat AH wel uitbreidingsplannen heeft, maar daar op dit moment niets over kan zeggen.

Uit de krant