Afbeelding

Gerard Cuppen nieuwe gildekoning in Escharen

Escharen 16 keer gelezen

ESCHAREN - Gerard Cuppen (rechts op de foto) is de nieuwe gildekoning in Escharen. Hij won afgelopen weekend het traditionele koningsschieten van het St. Antonius Abt-gilde. (foto: Matt Gerrits)

Eindelijk mochten de gildebroeders en –zusters weer de strijd met elkaar aangaan voor het koningschap. Nadat de afgelopen twee jaren niet door heeft kunnen gaan door de corona was het hoog tijd om de strijd weer samen aan te gaan. De dag begon dit keer met een heilige mis in de Sint-Lambertuskerk te Escharen. Normaal gesproken vindt deze mis tijdens de teerdag plaats. Die was er in januari nog niet geweest, dus was er een heilige mis voor het schieten. De nieuwe pastoor was voorafgaand aan de mis al kennis komen maken bij het gilde. Na afloop van de gildemis ging het gilde in optocht naar de begraafplaats. Hier werd door de Keizer Yvonne ten Haaf een bloemetje gelegd bij het kruis en werd met de hoofdvaandel gevendeld. Daarna werd de optocht vervolgd naar het gildeterrein.

Na een kleine pauze begon de officiële opening. Hierbij moest de oude koning Johan Lourenssen zijn koningsbreuk weer ter beschikking stellen. Traditioneel werd deze aan de schutsboom gehangen, waar ook de strijdt plaatsvond om het koningschap tussen de gildeleden. Na een kort welkomstwoord werden de eerste schoten op de vogel gelost door de pastoor, keizer en oude koning. Hierna kon de wedstrijd beginnen. Na een mooie strijd tussen de gildeleden kwam de vogel naar beneden met 167 schoten. Gerard Cuppen mocht zich met trots de nieuwe koning van het gilde noemen. Hij was in 2016 ook al eens koning. Hiermee maakt hij volgend jaar kans op een keizerschap (drie keer koning binnen 10 jaar, red.).

Tijdens het koningsschieten van het gilde was er traditioneel ook het burgerkoningsschieten. Hierbij moest Hessel van Boxtel zijn burgerkoningschap verdedigen. Marius van Boekel (links op de foto) was de gelukkige die het laatste stukje splinter naar beneden schoot in maar liefst 303 schoten. Traditiegetrouw vond daarna de prijsuitreiking plaats. De nieuwe koningen kregen hun koningsbreuk omgehangen door de oude koning. Nadat de koningen hun breuk hadden ontvangen werden ze overvendeld met het hoofdvaandel en daarna een vendelgroet. Als laatste werd er nog een toost uitgebracht op de nieuwe koning en burgerkoning. 

Uit de krant

Uit de krant