Smartlappenfestival Grave

Na vijtienjaar jaar uitgegroeid tot het Smartlappenfestival van Nederland!

Na een voorzichtig begin in 1999 met een gezellige meezingmiddag voor ouderen op de loswal in Grave werd, door het grote succes, binnen smartlappenkoor Bekaf het plan opgevat om ieder jaar een smartlappenfestival te organiseren. En jaarlijks het aantal deelnemers te vergroten tot ongeveer 32 koren.

Langzaam en ieder jaar de organisatie versterkend werd er toegewerkt naar dit doel en in 2011 waren met ongeveer 1400 deelnemers. De weergoden lijken het festival goed gezind te zijn want ieder jaar kon er onder een lekker zonnetje in de buitenlucht opgetreden worden.

In 2014 waren er zestien zanglocaties waar ieder half uur een ander koor optreedt en waar zich vele toeschouwers, elk jaar ongeveer 10.000, verzamelden en meedeinend en zingend de koren aanhoorden.

Het is voor de organisatie een hele klus om de koren te selecteren. Zij probeert daarbij elk jaar de helft van de deelnemende koren uit nieuwe koren te laten bestaan. Dit om zodoende een groot aantal koren de kans te kunnen geven in Grave op te treden.

De eindmanifestatie die om 17.00 uur begint is elk jaar weer een groot feest. De optredende artiesten en de koren maken er ieder jaarweer een onvergetelijke gebeurtenis van.