Afbeelding

Kraaijenbergse Plassen onderdeel van project Natuurpoorten Brabant

REGIO - De Kraaijenbergse plassen zijn vanaf nu een onderdeel van het project 'Natuurpoorten Brabant'. Natuurpoorten in Brabant liggen allemaal aan knooppuntenroutes voor fietsers, wandelaars, ruiters en mountainbikers. "De Brabantse Natuurpoorten zijn dé startpunten voor een bezoek aan een Brabants Natuurgebied", zegt Guus Mulder, voorzitter van de organisatie Natuurpoorthouders.

Door Annelies Graafsma

Een 'natuurpoortgebied' herken je aan een vier meter hoge stalen sleutel. In Beers, vlak bij de plas, staat sinds dinsdag 12 maart zo’n sleutel. Wethouder Jilisen (gemeente Land van Cuijk) opende de poort met 'de sleutel' samen met eigenaresse Hilke van de Mark van de Bungelaer. Hij benoemde de vele mogelijkheden van het gebied, de samenwerking met groene partners zoals Waterschap Aa en Maas, IVN, Milieuvereniging Land van Cuijk, de verschillende watersportverenigingen die er actief zijn en met lokale ondernemers.
Paul van de Mark, eigenaar van Hotel-restaurant De Bungelaer, heeft het initiatief van de natuurpoorthouders omarmd. Een informatiebord over het gebied en over de routes staat voor het parkeerterrein van zijn Bungelaer. Gebiedsmakelaar Willem Kraanen van de gemeente Land van Cuijk verwacht veel extra bezoekers: "Er komen extra parkeerplaatsen en er komt een pad langs het water en een natuurspeelplaats voor kinderen. Het zandstrandje is al enige jaren in gebruik."