Nieuw boek van Inge Duyts, vol oefeningen

Vervolg van voorpagina
Met Katrien en later Catharinahof als oefenplaats. Met lessen op maat voor kleuters tot en met ouderen. Met uitvoeringen op het gebied van toneel en dans, meestal in combinatie. Met blije cursisten en trotse familieleden in de zalen. In Katrien had ze wekelijks ruim 200 kinderen en volwassenen die zich in dans en bewegen bij Inge konden uitleven. Het begon eind jaren ’70. De geboren Ravensteinse had na de Nijmeegse School voor Danskunst en de Arnhemse Dansacademie genoeg studie gedaan om haar passie voor de danskunst met anderen te delen: “Na een bijzondere tijd van lesgeven aan de kinderen van het Schippersinternaat in Nijmegen, kwam ik in Grave terecht. Nog voordat ik de namen van de straten kende, zat mijn dansstudio al mudjevol. Ik kreeg tussen vier en halfacht de kinderen en ’s avonds tussen half acht en elf de groepen met volwassenen. Er kwamen sportlessen bij. Je deed het gewoon”. Ook het gezinsleven was bij Inge op gang gekomen: “Ik trouwde, we kregen twee prachtige dochters, die elke vierkante centimeter van de dansruimtes kenden. In 2014 nam dochter Marleen de dansschool over. Na zoveel jaar was het tijd voor wat anders”.

Zhineng Qigong 
Inge Duyts kwam in aanraking met Zhineng Qigong: “Ik ontdekte de kracht van deze Chinese bewegingsleer en besloot deze weg op te gaan”. Wie Inge kent, weet dat ze er dan een enorme energie insteekt om alles te bestuderen, voordat ze het in de praktijk aan anderen gaat leren. “Ik deed studies in de medische wereld van Qigong, in een medicijnloos ziekenhuis. In China moeten veel mensen, uit armoede vaak, zelf zorgen voor hun gezondheid. Ik ben er een tijdje geweest om alles goed te leren en me te bekwamen in het doen en geven van allerlei oefeningen, zodat ik, terug in Grave, ook anderen kon helpen”. En na het dansen herrees alweer een nieuwe passie. “Deze Chinese bewegingsleer heeft niet alleen mijn eigen fysieke gezondheid getransformeerd, maar heeft ook kleur en diepgang toegevoegd aan mijn geestelijk welzijn”.
Een paar voorbeelden uit mijn nieuwe boek: “Op de gekste tijden was ik me bewust van de spanning die ik zelf maakte. Tijdens het autorijden: waarom had ik mijn schouders opgetrokken? Midden in de nacht: waarom had ik mijn schouders zo opgetrokken terwijl ik lag te slapen? Overdag: waarom had ik bij het schrijven van een kaart, mijn schouders zo opgetrokken? En zo ging het maar door. De nek- en schouderspieren kregen vaak te maken met pijn. Daarom heb ik in dit boek vooral oefeningen, die gericht zijn op het aanpakken van nek- en schouderklachten, die veroorzaakt worden door stress, een verstoorde ademhaling en een verkeerde houding”. Een zeer handzaam boek. Duidelijk, met korte aanwijzingen. Met in beeld de rustige, kalmerende stem van Inge.

Alles wat aandacht krijgt, groeit
Auteur: Inge Duyts
Uitgeverij: Boekscout Soest
www.boekscout.nl
ISBN: 9789464899672
Prijs: € 21,50


Akkoord uit Velp en Unisono uit Escharen voeren Passion op

Vervolg van voorpagina
"Door de boodschappen en verhalen aan elkaar te koppelen, kunnen ook wij ontwaken en tot inzicht komen. Even stilstaan bij de dingen van alledag en daar de spiegel voor je eigen ontwikkeling in zien. Dat kan ieder op zijn of haar manier ervaren bij het bezoeken van de Passion. Entree is gratis, maar gezien te maken kosten voor de kerk vragen we een vrijwillige bijdrage aan het einde van de voorstelling.” Reserveren wordt aangeraden en kan via koorunisono@gmail.com met vermelding van naam, aantal plaatsen, welke voorstelling en telefoonnummer. Maximaal 4 plaatsen per reservering.