Nascholing

Een van de leuke dingen van ons vak is bijscholing. Net als in andere vakgebieden, denk aan de humane geneeskunde, de techniek maar ook de IT, gaan de ontwikkelingen in ons vakgebied snel.

In de diergeneeskunde zijn er permanent ontwikkelingen op het gebied van kennis van het gedrag en natuurlijke behoeftes van dieren, op het gebied van chirurgie, anesthesie, medicijnen en ook beeldvorming.
Toen ik in 1991 afstudeerde was een praktijk vooruitstrevend wanneer er een röntgentoestel aanwezig was. Tegenwoordig maken we digitale röntgenopnames. We hebben de beschikking over een echo-apparaat om op een andere manier in een lichaam te kunnen kijken. We kunnen patiënten tegenwoordig zelfs doorsturen voor een scan, zowel een CT-scan als een MRI-scan is mogelijk binnen de diergeneeskunde. In 1991 was dat zelfs in de humane geneeskunde nog niet beschikbaar.
We werken tegenwoordig met anesthesiemiddelen die nog niet eens bestonden toen ik afstudeerde. Ook hebben we bijvoorbeeld geleerd dat je van een dier veel meer gedaan kunt krijgen door het af te leiden van de behandeling waarmee we bezig zijn. Afleiden met iets lekkers, of met een knuffel, kan ervoor zorgen dat een patiënt niet eens in de gaten heeft dat deze een injectie krijgt.
Om bij te blijven met alle ontwikkelingen volgen we regelmatig nascholing. Soms alleen, maar soms maken we er een praktijkuitje van bij een congres. Bij een congres zijn er meerdere lezingen tegelijkertijd over allerhande onderwerpen, zodat we ons kunnen verdelen over de zalen om zo de meeste nieuwigheden mee naar huis te kunnen nemen. Afgelopen zaterdag was er een groot congres speciaal over kattengeneeskunde waar we bijna voltallig als team aanwezig waren.
Het geldt voor ons allemaal, we krijgen energie van bijscholing, worden enthousiast van nieuwigheden waarmee we onze patiënten nog beter kunnen helpen.

 Nieuw medicijn voor katten met suikerziekte

Het grootste nieuws van afgelopen zaterdag was de lancering van een nieuw medicijn voor katten met suikerziekte. Suikerziekte is een aandoening die we bij de kat regelmatig diagnosticeren en behandeling was tot nu toe alleen mogelijk door twee keer per dag insuline te spuiten. Met de nieuwe behandeling hoeft de kat maar één keer per dag een drankje te krijgen, fijn voor kat en eigenaar.

Het voert te ver om alle lezingen van afgelopen zaterdag te bespreken, maar we hebben alles in het team besproken en al de eerste toepassingen doorgevoerd. Het voelt voor ons op deze manier ook helemaal niet erg om onze vrije zaterdag aan nascholing te besteden, we krijgen er energie van!

Brigitte
Kraneburg
Dierenkliniek

Schaijk