Afbeelding

Borduurkunstwerk ‘Verbinden' onthuld tijdens viering Internationale Vrouwendag in Grave

GRAVE - In november 2023 startte een groep vrouwen uit Velp en Grave, inclusief AZC, een borduurproject met als titel ‘Verbinden’. De onthulling van het kunstwerk vond vrijdagavond 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, plaats in het Filmcafé op de Bonskazerne. “Het wekelijks samen borduren gaf veel positieve energie”, zeggen initiatiefneemsters Wil Buis en Jopie Broeks. “Met wederzijds respect stelden we ons open voor elkaar. Dit leverde een mooie samenwerking op met een prachtig resultaat.” (fotocollage: StadjeaandeMaas.nl)
Wil Buis blikt terug op de geslaagde Vrouwendagviering. “Twee trouwe borduursters, Wahda Sadeq Al-Maliki en Susan Spoorendonk, trokken het voorhangsel weg en daar hing in volle glorie het prachtige, grote doek met kleurrijke bloemen, vogels en vlinders. Een lust voor het oog! Nadat Jopie Broeks een certificaat had uitgereikt aan de borduursters van het AZC volgde een heel mooi muzikaal intermezzo door Hermine Veltkamp (gitaar) en Joyce Mewissen (dwarsfluit).”
Vervolgens gaf Jopie Broeks een inleiding over de geschiedenis van vrouwenemancipatie. Daarbij benoemde ze het stemrecht voor vrouwen sinds de eerste feministische golf (1922), tweede feministische golf met Dolle Mina, de pil in het ziekenfondspakket (1972) en de Abortuswet (1984). Zij vertelde waarom Internationale Vrouwendag nog steeds van belang is: “Vrouwen en mannen hebben in Denemarken, Zweden, Frankrijk, Letland, Luxemburg en België honderd procent dezelfde rechten. Nederland staat helaas nog niet in dit rijtje. Dit komt omdat de periode waarin je voor de kinderen hebt gezorgd, onvoldoende wordt meegeteld in de opbouw van pensioen. We zijn er dus nog niet.”
Daarna keek gedeeltelijk een ander publiek naar de documentaire Smoke Sauna Sisterhood, een echte vrouwenfilm uit Estland. Wil Buis: “In een sauna dompelen vrouwen zich onder in rituelen, waarbij ze nader tot elkaar komen, samen lachen en de pijn uitzweten. Ze delen intieme verhalen over relaties, menstrueren, een doodgeboren kind en verkrachting. Verhalen die we kennen uit eigen ervaring of van vrouwen uit onze omgeving. Er werd enthousiast nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Wat een goede aanwinst is dat Filmcafé Grave!”


Kunstenaar Harrie Gerritz toont werk in Stadsmuseum Grave

'Ik ben een reiziger in mijn gedachtestroom'

GRAVE - Van 14 maart tot en met 26 mei is werk van kunstenaar Harrie Gerritz te zien in het Stadsmuseum Grave. Beeldend kunstenaar Harrie Gerritz legt zich al meer dan veertig jaar toe op het weergeven van landschappen van zijn favoriete landschap, het rivierengebied Land van Maas en Waal. Het werk van Gerritz is in een groot aantal nationale en internationale collecties aanwezig zoals in het Rijksmuseum Amsterdam. In de buitenruimte van het Stadsmuseum Grave, de Hampoort en in twee zalen van het museum is nu werk van Gerritz te zien.
Land van Maas en Waal is al lang een belangrijke inspiratiebron, het landschap blijft hem dierbaar. Wolken boven boomformaties, boerenhekwerken of kerkgebouwen zijn als hoofdmotief in zijn werk te zien. In de loop van de jaren is dit vertrouwde domein steeds meer een landschap in gedachten geworden. Concrete aanknopingspunten zijn in zijn werk verdwenen, er is geen duidelijke herkenbaarheid. Wel contouren van een kerkgebouw, een toren, een hekwerk of een burcht. Harrie Gerritz zet een gevoelssfeer neer; een weergave van zijn herinneringen en belevenissen in het geliefde landschap. De boven de werkelijkheid getilde landschappen lijken van heldere eenvoud, toch voel je als kijker dat elke lijn en kleurvlak de bezieling van de kunstenaar weergeeft.
Harrie Gerritz geboren en woonachtig in Wijchen (1940) studeerde aan de academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Hij werkt nog altijd aan schilderijen, beelden, grafiek en foto's in zijn atelier in de Berendonck in Wijchen. Zijn grafisch werk wordt als belangrijk gezien. In 2011 was er een overzichtstentoonstelling te zien in het Museum Het Valkhof in Nijmegen. In 2021 was de première van de documentaire Harrie Gerritz "Oogmerk” in Filmhuis Focus in Arnhem. Openingstijden: zie www.stadsmuseumgrave.nl.

Afbeelding