Afbeelding

Nu ook AED in De Mars

Grave

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Wijkraad West in Grave had er al twee geplaatst, één op de Kooijkersweg en één op de Traverse. AED’s zijn het, gebruiksklaar voor noodsituaties. Krijg je een hartstilstand dan kunnen burgerhulpverleners eerste hulp bieden. Omstanders bellen meteen 112. En er hangt nu ook een AED in de Mars, te gebruiken door mensen die een reanimatiecursus hebben gedaan en weten hoe deze te gebruiken. Het is goed dat veel mensen weten waar het apparaat te vinden is. Reden voor de familie Arts om samen met leden van de Wijkraad West in gesprek te gaan met ArenaLokaal.

De oproep in de straatapp in de Leuvensestraat in De Mars heeft ervoor gezorgd dat Thea en Gerard Arts nu een AED-toestel aan het huis hebben hangen. Een AED is een automatische draagbare defibrillator of ‘hartstarter’ die wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Thea Arts was bij haar vader toen hij een hartstilstand kreeg en overleed. Ze was nog maar 16 jaar en het ontroert haar opnieuw nu ze haar verhaal vertelt: “Mijn moeder bleef met zeven kinderen achter, mijn vader was 49 jaar. Ik weet hoe belangrijk het is dat er heel snel hulp wordt geboden bij een hartstilstand, dat was toen mijn vader overleed niet mogelijk”. Gerard Arts heeft vroeger bij de EHBO gezeten en is actief geweest als bedrijfshulpverlener. Ook hij weet hoe belangrijk het voor een slachtoffer is dat adequate hulp aanwezig is.

Reanimatiecursus
Jaap Geelen (technisch ondersteuner) en Jan Pennings (tijdelijk voorzitter) van de wijkraad in Grave West vertellen dat er een AED-toestel binnen 500 meter van je huis moet zijn. En dan hebben ze het over de landelijke norm. Er zijn dan ook meerdere AED’s in de wijk. De jeu de boules-vereniging heeft er één en ook bijvoorbeeld tennisvereniging THOS. De wijkraad zal samen met de tennisvereniging een reanimatiecursus gaan aanbieden aan wijkbewoners, leden van de tennisvereniging en oud-deelnemers van de reanimatiecursus. Het is belangrijk, vindt de wijkraad, dat in de grootste wijk van Grave er voldoende mensen zijn die kunnen reanimeren. Niet alleen oudere mensen kunnen een hartprobleem krijgen, maar ook jongeren. Reanimatie met het toestel is eenvoudiger dan vroeger, in feite kan ook een leek omgaan met het apparaat. Het vertelt zelf wat te doen.


Hartstilstand?
Bel altijd 112 als je denkt dat iemand een hartstilstand heeft. Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen dan een oproep om hulp te bieden. Een deel van hen krijgt daarbij meteen de locatie van een AED in de buurt en haalt die eerst op. Door direct 112 te bellen komen er dus mensen uit jouw buurt in actie!