Afbeelding

Je, Anne; de muzikale vertelling over wat er zich afspeelde in het Achterhuis

Op 22 mei staat Je, Anne in ons theater. Een musical waarin het verhaal van Anne Frank wordt verteld. Verwacht onbewerkte dagboekfragmenten uit de onderduikperiode, gecombineerd met bijpassende muziek. Trouw aan het dagboek waarin elke bijdrage door Anne werd afgesloten met: ‘Je, Anne’.

Anne Frank dichterbij dan je denkt…
Het Dagboek van Anne Frank is wereldberoemd. Het persoonlijke verhaal van Anne staat symbool voor de menselijkheid én verschrikkingen van wat er zich tijdens de oorlog overal heeft afgespeeld. Helaas staan de gebeurtenissen aan de Amsterdamse Prinsengracht niet op zichzelf. Ook in onze gemeente Maashorst waren de oorlog en vervolging nooit ver weg. Ook hier werden Joodse burgers bewust opgejaagd. Sommige verhalen zijn heldhaftig en medemenselijk. Andere zijn gruwelijk, nu in het straatbeeld herdacht met Struikelstenen.

Struikelstenen in Maashorst
Op de stoep voor de Veghelsedijk 34 in Uden vind je zo’n vergulde gedenksteen voor Leentje Seijffers. Leentje werd op 9 april 1943 opgehaald en stierf direct na aankomst in Sobibor op 81-jarige leeftijd. Haar zus Rosa en nichtje Cato bleven samen achter. Bij Sint Janstraat 25 in Uden liggen drie stenen; voor David van Zwanenbergh, zijn echtgenote Judith en moeder Antoinetta. Deze Udense veehandelaar vluchtte via onderduikadressen in Maashorst naar Ugchelen. Daar werd hij verraden, opgepakt en vervolgens omgebracht in Sobibor. Antoinetta onderging eenzelfde lot. Hun dochter Betty ontkwam. Zij kreeg het persoonsbewijs van Maria Bongearts-van Schijndel, dochter van Davids collega, verfde haar haren en werd opgenomen in een gezin in Hoofddorp. Dankzij deze hulp overleefde Betty. Ze overleed in 2001. In vrijheid.

Deze voorstelling zie je op woensdag 22 mei om 20.15 uur in Markant Theater Maashorst. Natuurlijk hebben we dit theaterseizoen nog véél meer te bieden. Bekijk onze website voor het programma en de tickets: markantmaashorst.nl. Of bel naar 0413 - 256 110.

Jan Wouda
Directeur Markant Theater Maashorst