Afbeelding

Gassel Kern van de Week

Gassel

Freddy Klooté

GASSEL - Woensdagochtend in het Dorpsservicepunt, afdeling Visit. De ruimte is vol. De lange tafel in het midden wordt bevolkt door zo’n vijftien Gasselnaren, een achttal leerlingen van Koninklijke Visio, die hier een veilige leerplek hebben gevonden en topvrijwilligers Jan Schraven en Cor van Boekel. Die laatste twee zijn er namens het Dorpsservicepunt, zowat het kind van Cor van Boekel.

De stemming is goed. Geanimeerde gesprekken tussen de dorpelingen. Genieten van het woensdagse lekkers: koffie met een appelflap. Mede mogelijk gemaakt door Bakkerij Bongaards uit Grave en Velp en sinds enkele jaren ook uit Gassel. Pascale Bongaards zit te genieten. “Ik ben hier elke woensdagochtend. Gezellig is het dan. Beetje kletsen en de laatste nieuwtjes beluisteren. “Haar” appelflappen worden met smaak gegeten en zijn kwalitatief Eredivisiewerk.

Naast me zit Harrie Willems: “Ik ben 81 en kom hier elke woensdag. Is altijd gezellig”. Harrie is ook het type “vrijwilliger die je altijd kunt vragen”. “Ik ben vrijwilliger bij de voetbalclub. Materiaalman. Ook bij het Gilde zit ik als vrijwilliger. Ik schoffel het kerkhof, zodat het er altijd netjes bij ligt. Ik ben ook bezig bij de biljartclub. Bij de jeu de boulesclub doe ik het onderhoud van de banen. Oja, ik was jarenlang acoliet in de kerk. Ik heb voor dit vrijwilligerswerk zelfs een lintje gekregen”. Na zoveel woorden kruipt hij weer heel even in zichzelf.

Cor van Boekel heeft het extra druk. Twee professionele fotografen van de provincie Noord Brabant brengen alles in gereedheid om Cor voor eeuwig vast te leggen. De foto’s verschijnen binnenkort in een lijvig boek. Daarover later meer.

Cor staat op de plaat en komt er weer bijzitten. Altijd in de weer voor zijn gasten: “Schitterend dat mensen hier wekelijks gezellig bij kunnen kletsen. Gassel is Kern van de week. Een idee van Sociom. We hebben al diverse gesprekken met Sociom gehad om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken. In het belang van de inwoners van Gassel”.

Ook Martijn Schmiermann komt aanschuiven. Hij is van Sociom, een welzijnsorganisatie die wil bijdragen aan de leefbaarheid van de dorpen. Sociom zet mensen in hun kracht, herkent talenten en brengt ze in beweging. De organisatie staat midden in de samenleving en de medewerkers weten daardoor wat er overal speelt. Martijn: “We waren natuurlijk al volop bezig in Cuijk en Boxmeer. Nu zijn we door de herindeling van het Land van Cuijk met maar liefst 34 kernen. En al die kernen moeten dus gebruik van ons kunnen maken. Dus gaan we naar de kernen toe om te kijken wat we voor de inwoners kunnen betekenen. Deze week is Gassel de kern van de week. En zo richten we ons vizier elke maand een week op een andere kern om daarmee in contact te komen. In Gassel hebben we aangehaakt bij bestaande burgerinitiatieven, met als doelstelling: Hoe kunnen we elkaar versterken? Dus ben ik hier met collega’s geweest om alles te bekijken. Vanochtend geniet ik van het koffie-met-appelflap-uurtje. Vrijdagmiddag is het in Dorpshuis De Viersprong Samen Eten en dan zullen we er ook bij zijn om voorlichting te geven over wat wij voor de inwoners kunnen betekenen. Gisteren ben ik hier met een sociaal werkster geweest om te laten zien wat hier allemaal al gebeurt”.

Een van de dingen waar we nu mee bezig zijn is het instellen van voorzorgcirkels. Dat betekent meer omkijken in je buurt, in je omgeving, of je misschien iemand kunt helpen. Te denken valt dan aan de vuilniszakken buiten zetten, een boodschapje doen. Dat soort dingen. In het Land van Cuijk zijn al 45 voorzorgcirkels van start gegaan. We gaan dit in Gassel samen met de Dorpsraad opzetten. In een kleine kern gaat dat gemakkelijker”. Sociom is in de voormalige gemeente Grave bekend van het Jeugdjongerenwerk. Martijn: “Dat heb ik bijvoorbeeld op het Merletcollege gedaan. We helpen ook vluchtelingen. Mensen met een status die gehuisvest moeten worden. Zorgen dat die alles weer op de rails krijgen. Grave heeft een plekje in mijn hart. Ik werk er al 18 jaar. Je leert er de mensen kennen. En actieve vrijwilligers. In Grave was ik opbouwwerker. De verbinder, met een vaste werkplek in Esterade. Ik heb ook gekeken of we van alle grote evenementen die in Grave plaatsvinden de organisatie en materialen met elkaar kunnen verbinden. Maar dat is moeilijk, als je bijvoorbeeld naar het Ballonfestival kijkt . dat is zowat een professionele organisatie geworden. Maar we zouden bijvoorbeeld kunnen kijken of we iets samen op het gebied van verzekeringen kunnen doen”.

En weg is Martijn Schmiermann. Op naar de volgende bijeenkomst. Een sollicitatiegesprek. Heel wat anders. “De afwisseling maakt het nog leuker”, lacht hij.