Afbeelding

‘Samen maken we het buitengebied van Land van Cuijk weerbaar tegen criminelen’

Algemeen

LAND VAN CUIJK - Door leegstaande stallen, schuren en kassen, een lage pakkans én boeren in een kwetsbare financiële positie wordt het buitengebied steeds aantrekkelijker voor criminelen. Onderzoek in opdracht van ZLTO wijst uit dat 1 op de 5 agrarische ondernemers weleens is benaderd door criminelen. De bereidheid om dit te melden is echter nog laag. Daarom werd op dinsdag 27 februari, een actiedag gehouden. Onder aanvoering van het Interventieteam Maas & Leijgraaf (IML) bezochten politie, Platform Veilig Ondernemen, ZLTO en gemeente Land van Cuijk samen preventief locaties in het buitengebied om de weerbaarheid van (agrarisch) ondernemers te vergroten.

Met deze actiedag willen de samenwerkende partijen zichtbaar aanwezig zijn en met de ondernemers bespreken hoe we samen criminelen kunnen weren uit het buitengebied. Zo willen zij hen weerbaarder maken tegen criminelen en hopen zij dat de meldingsbereidheid wordt verhoogd.

Burgemeester Marieke Moorman (foto) vindt het mooi dat betrokken partijen hun handen ineen slaan voor een veilig buitengebied. Door de gesprekken samen met de politie, Platform Veilig Ondernemen, en het ZLTO te voeren, laten we zien dat we samen staan voor een veilig buitengebied. “De preventieve bezoeken en het persoonlijk contact met de (agrarisch) ondernemers en inwoners zijn hierbij waardevol. Zo horen we van de ondernemers zelf welke vragen zij hebben, wat knelpunten zijn en waar uitdagingen en kansen liggen. Het is gebleken dat gesprekken en controles vanuit de overheid worden gewaardeerd; ze zijn helpend om ‘nee’ te zeggen tegen crimineel aanbod.”

De actiedag is een vervolg op de bijeenkomst ‘Veilig buitengebied Land van Cuijk’ die vorig jaar in Wanroij heeft plaatsgevonden. Toen werd in samenwerking met diverse partijen samen een informatieavond georganiseerd over de uitdagingen, risico’s en kansen voor een veilig buitengebied. Het doel van die bijeenkomst was om samen te bouwen aan weerbaarheid en vertrouwen.

Onder regie van het Interventieteam Maas & Leijgraaf (IML) worden regelmatig preventief locaties bezocht, de actiedag is hier een voorbeeld van. Ook voert het IML controles uit bij panden en locaties waarvan het vermoeden bestaat van criminaliteit en ondermijning (verborgen strafbare activiteiten) en het niet voldoen aan wet- en regelgeving.

In het IML wordt samengewerkt met politie, gemeenten Land van Cuijk en Maashorst en de omgevingsdienst Brabant-Noord om criminaliteit en ondermijning (verborgen strafbare activiteiten) te bestrijden.

Melden verdachte situaties
Ervaart u zelf overlast of ziet u een verdachte situatie? Meld dit bij de politie of gemeente. Dit kan via 0900-8844 of de gemeente (telefonisch of via website). Tips worden vertrouwelijk behandeld. U kunt ook anoniem contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.Meldmisdaadanoniem.nl.