Watergeven van je tuin, moeilijker dan je denkt

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Een voorjaar met mooi en zonnig weer is heerlijk, maar de planten in je tuin vragen om extra aandacht als het gaat over de hoeveelheid water en de daarbij benodigde voedingsstoffen. Dit goed inschatten is best moeilijk, ook al doen we zo ons best. Hoeveel water hebben planten nodig, wanneer kun je het beste water geven en waar moet je op letten?

Nieuwe aanplant
Als je de tuin of border nieuw hebt aangeplant, dan nemen je planten de eerste dagen alleen het water op wat ze als reserve hebben in de pot waarin ze gekweekt zijn. Bij de droogte van de laatste tijd is dit niet erg veel. Als je weet dat de planten op het plantencentrum iedere dag de benodigde hoeveelheid water krijgen die ze gebruiken om gezond te blijven, dan is het logisch dat ook de nieuwe eigenaar moet zorgen voor voldoende water. Zeker in de beginperiode.

Hoe pak je dit aan?

  • Geef niet steeds een klein beetje water, geef in één keer voldoende water (zet liever om de 2-3 dagen de sproeier 4 uur aan dan iedere dag een half uurtje). Dit bespaart je veel tijd en de planten krijgen geen terugslag door een watertekort.
  • Bij warm weer geef je bij voorkeur in de ochtend water of als de temperatuur van de bodem niet meer zo hoog is. Water geven in de volle zon of bij een te hoge bodemtemperatuur kan leiden tot verbranding en wortelrot. Bij verbranding herstelt een plant vaak wel, maar als er wortelrot optreedt overleven de planten dit niet.
  • Gebruik water dat op temperatuur is. Maak anders gebruik van een druppelsysteem.
  • Geef je grondwater waar roest in zit, dan is dit schadelijk voor je planten.
  • Weet in welke grond je planten staan. Planten in een zanderige grond vragen veel meer water, dan wanneer ze in een kleiachtige grond staan.
  • Blijf contoleren. Zeker in de eerste weken is het raadzaam om op 30 cm te checken of de bodem droog of misschien wel te nat is.

Bestaande borders
Is je tuin al langer aangeplant, ook dan is water geven nodig. Alleen doe je dit minder vaak, omdat de planten al goed zijn geworteld en zichzelf van water kunnen voorzien. Een keer per week water geven is dan meestal ruim voldoende. Ook hier geldt: liever één keer per week ruim water geven dan vaker per week een half uurtje en controleer de bodem als je twijfelt of de plant over voldoende water beschikt.
Planten zijn in de regel best lui. Ze gaan zelf niet zomaar op zoek naar water, ze vragen eerst maar… planten zijn ook zuinig en efficiënt. Ze nemen nooit meer water op dan wat ze op dat moment nodig hebben.

Planten in potten en bakken
Of het nu vaste planten of zomerbloeiers zijn, wanneer planten in potten of bakken staan hebben ze meer water nodig om te overleven dan in de volle grond. Bij deze planten is het nog belangrijker dat je controleert en geen water geeft als de bodemtemperatuur erg hoog is tijdens warme dagen of midden op de dag bij felle zon.

Tip: boven een temperatuur van 25 graden nemen planten geen vocht op en groeien ze niet. Ze staan stil en wachten tot de temperatuur wat afneemt. De plant geeft dit aan door de stand van het blad te veranderen. Vaak zie je hem de volgende morgen weer mooi staan!

Bemesten van je planten
Na een tijd van droogte en veel water geven is het belangrijk om het voedingsniveau van je tuin of plantenbakken weer op niveau te brengen. Uitgebalanceerde en natuurlijke meststoffen vullen deze tekorten weer aan. Vraagt de ene plant meer water dan de andere plant? Pas dan ook je bemestingsgift aan.

Vragen over het water geven in jouw tuin? Watermanagement is een vak en wij helpen je daar graag bij.

Henny van Lent-Polman

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18.00u. Di t/m vr 09.00-18.00u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties