Tuinieren met kanjers

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Hanging baskets, tuinplanten, kruiden en bomen maken van jou als tuinier een bloemen- en plantentovenaar. Je creëert namelijk niet alleen een tuin op de bodem maar ook daar boven. Een hanging basket trekt altijd de aandacht. Het is niet alleen de finishing touch de komende maanden, maar het geeft ook kleur aan een saaie muur of donkere hoek in jouw tuin. Eigenlijk maak je niet alleen een ‘beneden tuin’ maar ook een miniatuur tuin op hoogte met zijn eigen microklimaat en beplanting.

Zonnig en zomers
Voor hanging baskets, manden, potten en natuurlijk de rest van de tuin is het arrangeren van de planten erg belangrijk. De soorten en groei bepalen namelijk het succes. Wil je een zonnig en zomers gevoel in je tuin ervaren, kies dan voor extra zomerbloeiers zoals Bacopa, Diascia, Verbena of de Calibrachoa (million bells) met hun vele kleuren. Houd je meer van een antieke sfeer denk dan eens aan de Begonia soorten voor je tuin. Niet alleen de nieuwe en bestaande soorten en kleuren zijn bijzonder, ook de hangende variant met zijn dubbele bloemen is een aanrader. Terug van weggeweest is de Leucanthemum (kleine margriet) door zijn uitbundige en lange bloei, net zoals de dubbelbloemige hanggeranium in net wat andere kleuren dan je gewend bent. Zeker nu we veel meer thuis zijn zorgen deze bloeiers voor een vakantiesfeer in de komende maanden.

Groen en rustig
Houd je meer van een groene en rustige tuin? Dan zijn er ook veel creaties mogelijk. Wat dacht je van een groene hangbasket op een schaduwrijke plek. Vul deze eens met varens zoals de Asplenium trichomanes (streepvaren), Polystichum setiferum (naaldvaren) of de Polypodium vulgare (eikvaren). Wil je er toch graag een beetje kleur aan toevoegen, plant er een Vinca of Helichrysum tussen voor net dat beetje extra.

Eetbaar en efficiënt voor een gezonde tuin
Het is natuurlijk ook heerlijk als je eetbare planten in je tuin, bloembakken en hanging baskets kunt gebruiken. Een eetbare basket is misschien net even anders dan je had verwacht, maar er zijn veel mogelijkheden. Het kweken van groente is weer helemaal in, maar gebrek aan ruimte of de slakkenplaag weerhouden velen ervan om hier juist mee aan de slag te gaan. Een basket vol met thijm, krulpeterselie, salie of basilicum misstaat niet in je tuin. Net zoals een basket met tomaten- en knoflookplanten. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens efficiënt tegen de opkomende bladluizen. Zelfs sperziebonen, prinsessenbonen en stamslabonen zijn in een hanging basket te kweken. Groenten doen niet aan beperkingen, met het gebruik van de juiste voedingsbodem en ingrediënten. Het kweken is namelijk ook weer essentieel voor de smaak.

Heerlijk geurend
Geuren en kleuren doen het bij iedereen goed. Je kunt kiezen voor verschillende soorten, maar het makkelijkste is een combinatie van vaste planten met geurende zomerplanten. Je maakt dan gebruik van de twee mooiste combinaties: geur en overvloedige bloei. De leukste combinaties zijn te maken met Lavendel (dit kan lavendel Hidcote, Munstead of Dentata zijn) in combinatie met de Trachelospermum Jasminoides met daar tussen de Scaevola in de kleuren blauw, wit of roze. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden en combinaties van vaste geurende planten in combinatie met uitbundige kleur. Wij kunnen je er veel over vertellen en leren, maar het zelf ervaren is natuurlijk nog veel leuker en interessanter nu we wat vaker en meer op onszelf en de naaste omgeving aangewezen zijn.

Een uitdaging
Met de vele kanjers aan planten en bloemen op ons plantencentrum is geen uitdaging te groot en is het juist nu de tijd om te starten met een mooi voorjaar en zomer in het vooruitzicht.

Samen gaan we voor een mooie lente en zomer!

Henny van Lent-Polman

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18.00u. Di t/m vr 09.00-18.00u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties