Tuin winterklaar maken... anders volgens de natuurwet

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Een verandering aanbrengen is helemaal niet slecht, zeker niet voor je tuin. Speel met de natuur, omdat deze geeft maar ook veel weet. Kijk om je heen, je ziet wat planten doen om zich te beschermen om daarna de rustperiode in te gaan.

Wat is er veranderd aan je tuin winterklaar maken? We kennen het al jaren, voor de winter moet je de tuin nog één keer verwennen en netjes maken. Met name het netjes maken gaat een andere fase in omdat we weten dat planten er in de winter nog prachtig uit kunnen zien en dat verdorde bladeren en plantenresten belangrijk zijn voor nuttige dieren. Wat we meestal nog niet weten, is dat door het veranderende klimaat het snoeien van bomen en heesters verplaatst naar een later tijdstip.

De border

 • Knip bij vaste planten maar een gedeelte weg. Je border ziet er netjes uit en de plant is beschermd voor de eerste vorst.
 • Hark afgevallen blad naar de border, de bladresten isoleren niet alleen maar zorgen ook voor een gezond bodemleven (spit het door je grond).
 • Geef je planten de benodigde wortel- en bodemactivators (Biovin en Terra Fertiel zijn natuurproducten die tijd nodig hebben om hun werk te doen).
 • Breng een laagje (sier)tuincompost aan. Zorg dat deze onkruid- en ziektevrij is (erg belangrijk omdat er weinig middelen zijn om ziektes en onkruid tegen te gaan in onze tuinen).
 • Snoei wat nodig is, zoals heesters die bloeien op eenjarig hout. Fruitbomen, zoals appel-, peren- en kersenbomen. Zorg dat er altijd voldoende licht in de kroon komt en let specifiek op vruchtknoppen (snoei nu geen pruimenbomen). Rozen krijgen ook hun eerste wintersnoei. Verwijder uitgebloeide bloemen (haal deze bewust dieper weg), in het voorjaar knip je de rozen verder terug.
 • Bomen is specifieker snoeiwerk. Zorg dat je helder hebt wat je snoeit. Belangrijk is dat bomen in evenwicht blijven en haal zeker niet zomaar een top uit een boom. Dit is vaak de meest schadelijke snoeimethode. Toppen maakt bomen gestrest. De beste plaats om een tak te zagen is net buiten de takkrans waar de tak vast zit aan de stam (of aan een grotere tak). Snoeien van bomen blijft specialistisch. Het is raadzaam om een professional in te schakelen of vraag in ieder geval goed advies. Als TuinTeacher adviseren wij ook in het hoe en waarom je moet snoeien.

Planttijd
Veel mensen vragen wat de beste planttijd is. Nu! De bodemtemperatuur is gunstig en de planten zijn in rust. Maak daar gebruik van om planten en bomen een optimale start te geven.

Gazon
Onderneem nu zeker actie.

 • Maai het gazon één van de laatste keren dit seizoen (niet te kort, ca. 4 centimer).
 • Bekalk als de zuurgraad te laag is (je ziet dit vaak aan je gazon, het groeit slecht, er is veel mos, je gazon ziet er gelig uit).
 • Slechte bodemstructuur: zorg dat je de bodem belucht door gaten te prikken of licht te verticuteren. Zuurstof in de grasmat is van groot belang. Geef daarna de eerste behandeling Terra Fertiel (voor een goede bodemstructuur).
 • Bladeren, verwijder deze van het gazon.
 • Winterbemesting: geef je gazon Biovin (voor de wortels) en de Pré-Winter bemesting (hoog kaligehalte).

Kleur nu je tuin en terras met de mooiste wintergroene planten en reserveer ruimte voor de mooiste kerstplanten in de kleuren rood, wit, roze of een kerstboom naar keuze. Verse kerstbomen vanaf 27 november verkrijgbaar.

Wij verleiden je tot het aanleggen van een mini-park in jouw omgeving. Mooi vanuit je kamer, indrukwekkend en duurzaam.

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | 024 - 642 38 37
Wo t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties