Gastvrijheid!

Door Sidney van den Bergh van CDA Oss

In de laatste maand van het jaar vieren we Kerstmis, het feest van het Licht. Zeer welkom na een jaar waarin het toch voor velen donker was met veel zorgen. Een vol huis omdat iedereen thuis moet blijven of juist een leeg huis omdat er niemand op bezoek mag komen. Geconfronteerd met de voordelen die het van huis uit werken met zich meebrengt zie ik ook velen geconfronteerd worden met keiharde realiteit van het alleen zijn. Een mens is niet gemaakt om in eenzaamheid te leven. Voor altijd ‘Gastvrijheid’!

In de aanloop naar Kerstmis vertellen we het verhaal van Jozef en Maria die bij een herberg geweigerd worden. In deze tijd van Corona moet een herbergier verplicht zijn logement sluiten en blijft het donker. Terwijl er de rest van het jaar juist daar zoveel gastvrijheid is. Het is prachtig om te genieten van een heerlijke maaltijd in een restaurant of op een terras. We kunnen ons erop verheugen als we een datum en tijdstip hebben afgesproken en we gastvrij welkom worden geheten. En meestal genieten we dan het meest van elkaars gezelschap.

Dit jaar moeten we met alle beperkingen op zoek naar een andere gastvrijheid. We zijn thuis, mogen beperkt gasten ontvangen en gaan met of zonder hulp zelf aan de slag in de keuken. En toch is gastvrijheid meer dan alleen een synoniem voor eten en drinken. Het is ook ‘geven’. Gastvrijheid is niet alleen dat iemand het naar zijn zin heeft gehad, het is ook iemand echt helpen. En dat hoeft niet altijd met een maaltijd en is daarom juist nu een manier om gastvrijheid te tonen.

Ik zou het ons gunnen, in een wereld die zo sterk gericht is op de -ik-, samen echt gastvrij te zijn. Gastvrijheid met gasten aan tafel maar ook gastvrij naar mensen die onze hulp nodig hebben. Mensen in onze directe omgeving, gewoon om de hoek. Mag dat mijn wens zijn voor 2021! Traditiegetrouw eten we ook dit jaar weer kalkoen, in een kleiner gezelschap dat wel. Ik vertrouw erop dat volgend jaar de tafel weer drukker is. Veel is voor altijd veranderd, maar er is altijd perspectief. Perspectief met het feest van het Licht, perspectief met Kerstmis.

Ik wens u van harte een Zalig Kerstfeest en een goede gezondheid in een nieuw gastvrij jaar!

Sidney van den Bergh
Raadslid CDA Oss

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties