Een probleemloze tuin begint bij de bodem

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Iedereen wil een mooie, gezonde tuin, makkelijk in onderhoud en zo duurzaam mogelijk. Een tuin zonder gebreksverschijnselen in de border, mos in het gazon en zonder ziekten en plagen. Om dit te realiseren is een gezonde bodem belangrijk. Een gezonde bodem werkt in ieders voordeel: planten worden sterker, je watermanagement is beter en de kosten voor het verzorgen worden minder.

De grondstructuur: Terra Fertiel en Biovin
De structuur van de grond bepaalt hoeveel water en zuurstof er beschikbaar is voor bomen en planten en in hoeverre het bodemleven en wortels van planten zich ontwikkelen tijdens de groei. Het komt vaak voor dat de bodemstructuur niet optimaal is. De grond is te schraal (er zit weinig humus in), er zijn storende lagen aanwezig of de bodem is door wat voor reden dan ook, helemaal dicht geslagen (door natte omstandigheden, intense betreding of het gebruik van zware machines). Met Terra Fertiel en Biovin herstel je de structuur en stimuleer je het bodemleven.

De zuurgraad: OpMaat Kalk en Tuinturf
Dit is een belangrijk gegeven voor de tuin. Een te zure grond (te lage PH-waarde) heeft vaak een nadelige invloed op de groei van planten en je gazon. Waarom?

  • De ontwikkeling en met name de activiteit van het bodemorganisme neemt af. Het gevolg daarvan is dat er minder organische voedingstoffen vrijkomen voor de planten waardoor de natuurlijke weerstand tegen ziektes afneemt.
  • Stoffen, zoals metalen, lossen sneller op in de bodem waardoor planten ‘vergiftigd’ worden en een aantal zeer belangrijke voedingstoffen slecht of niet meer beschikbaar zijn voor de planten.

De ideale PH-waarde van een bodem ligt tussen de 5-7 (een uitzondering zijn de zuurminnende planten). Na het meten van je zuurgraad (vraag hiernaar) kan je de zuurgraad in balans brengen met OpMaat Kalk.

Humus: Siertuincompost
Organische stoffen (humus) zijn vooral afkomstig van
plantenresten, zoals plantenwortels, bladeren en grasmaaisel. Een juiste hoeveelheid organische stof is niet alleen goed voor een goede bodemstructuur, maar is ook de voeding voor al het bodemleven. Organische stof neemt veel water op en dit is met name in droge periodes van groot belang voor alle planten en bomen. Humus zorgt ook voor een natuurlijke buffer aan voedingsstoffen welke langzaam vrijkomen. Planten kunnen dan langer profiteren van deze voeding.

Het bodemleven: Biovin
Bodemleven (wormen, schimmels en bacteriën) is niet meer zo vanzelfsprekend en wordt aan diverse natuurlijke meststoffen en bodemverbeteraars toegevoegd. Dat is belangrijk omdat dit bodemleven alles weer balans geeft. De structuur van de grond, de opname van voeding en water, de wortelgroei (de toevoeging van een mycorrhiza voor een groter worteloppervlak is erg belangrijk) en de vitaliteit van planten neemt toe.

De voedingsstoffen: OPF Granulaat en Pré Winter voor het gazon
Planten hebben voedingsstoffen nodig om gezond te kunnen groeien. Iedere plant of boom moet op het juiste moment over voldoende voedingsstoffen beschikken. Hierbij is het belangrijk dat de verhouding van deze stoffen in balans is (niet te weinig maar zeker ook niet teveel).

Elke bodem en iedere plant en boom is anders. De ene boom of plant is nu nog groen, terwijl de andere er naast al zijn blad verloren heeft. Voorkom dit en zorg voor een lange gezonde groei voor het volgende tuinjaar. Verbeter je bodem nu door het toevoegen van humus, wortel- en bodemactivators.

Het tuinieren verandert, maar wordt steeds leuker en innovatiever. Leer gebruik te maken van de kunsten van de natuur. Heb je vragen of wil je ook graag dat de bodem voor jouw planten werkt? Laat het ons weten of boek een afspraak voor gericht advies in jouw tuin.

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | 024 - 642 38 37
Wo t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties