Tuin

De zon op het gezicht,
de tuin in de gezonde stand

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

We leven momenteel in ‘andere tijden’. De tuin is onze belangrijkste uitvalbasis op dit moment. Tuinieren is een goede, lichte meditatieve bezigheid om de zorgen voor even te vergeten. Laten we dus nu aan het werk gaan zodat je lang kunt genieten van al het moois in eigen tuin.

Gezondheid van alle planten
Het zo lang mogelijk in bloei houden en het waarborgen van de gezondheid van planten is iets waar we allemaal graag aan mee willen werken. Dit begint altijd als eerste in de bodem en daar gebeurt wel het een en ander. Niet ieder diertje of insect die we tegen komen in de planten of onder bij de wortels van de planten werken mee aan een gezonde groei en een lange bloeitijd. We moeten dus nu al alert zijn op wat we tegen komen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus onze blik bij het tuinieren moet naar de toekomst gericht worden.

Natuurlijke producten
Laat ik het zo makkelijk mogelijk uitleggen aan de hand van een Product Selector. Je hebt een schimmel of insect...

Schimmel op het blad: meeldauw, roest of bladvlekken
- Bladschimmel in je sierplanten: gebruik dan bladziekte bestrijding.
- Schimmel in aardappels of tomatenplanten: neem dan de aardappelziekte bestrijding.
- Schimmel in de bodem: verwelkingziekte, witrot en sneeuwschimmel.
Verwelkingsziekte komt voor in natte bodems. De schimmel dringt de plant binnen via de wortels, het verstoort de sapstroom waardoor de plant verwelkt en afsterft. Bij witrot, verkleurt het blad van de planten geel, het verwelkt en de plant sterft af. Sneeuwschimmel komt vaak voor in het gazon. Je ziet wit pluis in ronde plekken, het gazon sterft af.
Gebruik bij aantasting van deze bodemschimmels de Pireco bodemschimmelbestrijding. Werk dit als granulaat door de bodem of gebruik het als vloeibaar middel en giet het over het gazon.

Insecten op blad: luizen, rupsen, kevers…
Bij bladinsecten gebruik je natuurlijke bestrijding op basis van kruidenextracten om dit zoveel mogelijk te voorkomen

Insecten in de bodem:
Engerlingen, Emelten, Ritnaalden, Bodem-aaltjes
Bodeminsecten in je gazon? Dan gebruik je gericht het grasinsecten product. Heb je bodeminsecten onder je planten? Dan is het aan te raden om het Pireco Bodeminsectenmiddel te gebruiken. Alle producten zijn ook verkrijgbaar als capsules op ons tuincentrum en online op www.kiesjetuinproducten.nl

Het tuinieren met natuurlijke producten moet je leren. Het geeft een duurzaam antwoord op een breed scala aan plant- en tuinproblemen. De producten bestaan namelijk uit plantaardige bestanddelen die worden opgenomen door de bodem en de wortels van de plant. Daar stimuleren ze de groei, de vitaliteit en het natuurlijk herstellend vermogen van planten die zijn aangetast door onbalans en omstandigheden van buiten af. Van oudsher is bekend dat planten beschermd en versterkt kunnen worden door te letten op de natuurlijke kringloop. Door gebruik te maken van specifieke extracten van kruiden bescherm je al je planten op de juiste manier. Een manier welke veilig is voor mens én natuur. Wacht niet tot je planten zijn aangetast, maar start op tijd met het gebruik. Controleer je planten dus regelmatig.

Tip 1: groeit je gazon heel slecht en heb je voldoende zuurstof in de bodem door beluchten en/of verticuteren, controleer dan zeker op Emelten en Engerlingen. Snel handelen is daarbij cruciaal. Nog niets gezien, onderneem dan toch de nodige stappen om dit te voorkomen.

Tip 2:
haal je planten die al langer in je tuin staan zomaar uit de grond alsof ze onvoldoende wortels hebben gevormd? Ook dan zijn de bodeminsecten erg actief en veroorzaken veel schade.

Belangrijk! Heb je een ernstige aantasting van schimmels of andere insecten in je tuin? Dan is het raadzaam om pleksgewijs een ander middel te gebruiken.

We willen jouw planten en tuin samen vitaal en gezond houden op een eenvoudige en natuurlijke wijze met producten van en door de natuur zelf.

Henny van Lent

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-17.30u. Di t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties