Alle kleine beestjes in de bodem helpen

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

De meesten van ons weten dat planten alleen in een goede bodem groeien en niet in een slechte bodem. Maar hier laten we het vaak bij. Regenwormen, duizendpoten, larven van lieveheersbeestjes en nog vele andere beestjes proberen onze bodem gezond te houden. Het meeste van dit leven bevindt zich voornamelijk in de bovenste 10 centimeter, maar ook dieper is bodemleven te vinden.

Regels voor tuinieren in samenwerking met de bodem
Het is belangrijk dat we hier allemaal iets meer van weten. Niet alleen omdat we zuinig moeten zijn op onze bodem, maar ook omdat we het organische leven moeten gaan begrijpen. In de praktijk:

  • Planten hebben voorkeur voor een bodem met gezonde schimmels en bacteriën. Dit hebben ze nodig voor een gezonde groei en een sterk wortelgestel om zich beter te kunnen beschermen tegen ziektes. Groenten, grassoorten én gazons profiteren graag van extra bodembacteriën terwijl bomen, struiken en meerjarige planten het goed doen in schimmel-dominante bodems.
  • Compost breng je aan om de bodem te verbeteren en voor het toevoegen van nuttig bodemleven (gebruik geen compost waar zieke plantenresten, veel onkruidzaden of naaldhout in zitten omdat dit resulteert in een zure PH-waarde). Weet dus wat je strooit, gebruik anders schone siertuincompost.
  • Organische materialen die op de bodem liggen en dienst doen als mulch in je tuin zijn goed voor de bodemschimmels, organische materialen die je in de bodem verwerkt zijn goed voor de bacteriën in de bodem (met name grovere natuurlijke materialen zoals blad etc.).

Zo zie je dat je samen met planten en natuurlijke toevoegingen veel kunt doen om de biologie in en om plantenwortels te stimuleren. Hierdoor wordt het ook leefbaarder voor andere dieren en zorgt het voor een natuurlijke balans.

Het bodemleven produceert voedingstoffen
Door een gezond bodemleven blijven voedingsstoffen behouden, zelfs in het kleinste organismen in de bodem worden voedingsstoffen opgeslagen en komen vrij in gezonde stoffen die weer door de planten worden opgenomen. Verdwijnt dit systeem helemaal uit de bodem, dan spoelen voedingstoffen uit. Nu blijven ze behouden in de lichamen van het bodemleven. Sterven de planten af zoals nu, dan worden deze voedingstoffen gemobiliseerd in de bodemschimmels en -bacteriën die het weer verteren en gaan gebruiken (chemische voedingsstoffen worden niet gemobiliseerd en verdwijnen voor het grootste gedeelte in het grondwater). Bij een gezond bodemleven wordt de bodemvoedselketen nauwelijks verstoord door ziekteverwekkend organisme.

Het is dus verstandig om te kijken wat je tegenkomt in je bodem. Zie je weinig herkenbaar leven, dan is het slecht gesteld met je bodem. Het toevoegen van gezonde stoffen is dan erg belangrijk. Juist in deze tijd is het toevoegen van natuurlijke producten raadzaam. Zodra je humus en andere organische materialen aan je bodem toevoegt creëer je een tuin waar bomen, struiken en gazons op kunnen groeien. Natuurlijk is het ook belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is en dat de waterhuishouding op peil is.

Zorg dat je weet wat je aanbrengt of afgraaft in je tuin, want het is algemeen bekend dat een lepel goede tuingrond heel veel onzichtbare bacteriën en protozoa bevat (een verzamelnaam voor eencellig micro-organisme) die op hun beurt weer zorgen voor nuttige bacteriën op plantenwortels en in de bodem.

Meer weten over de bodem van jouw tuin? We leggen het iedereen graag uit en leren wat je wel en niet moet doen. Als je het begrip natuurlijk tuinieren kent, is het uitvoeren steeds makkelijker. Producten, door de natuur gegeven, gebruik je nu in de tuin.

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | 024 - 642 38 37
Wo t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties