Escharen

WF Estria kiest voor sportiviteit

Door Jaap Schouten

ESCHAREN - WF Estria houdt op dinsdag 17 september het Brouwketel Walking Football Toernooi 2019. Op sportpark De Kranenhof in Escharen doen 11 verenigingen met in totaal 18 teams mee aan het toernooi, dat voor de vierde achtereenvolgende keer wordt georganiseerd. De clubs komen uit deze regio, maar ook ver daarbuiten. Volgens organisator Theo Aarts is dit jaar gekozen voor een nieuwe en innovatieve opzet: winnaar van het toernooi wordt het sportiefste team.

De Brouwketel Walking Football Wisseltrofee is niet te tillen: v.l.n.r. Noud Gosens, Theo Aarts en André Kivits doen een poging.

De nieuwe toernooiopzet past helemaal in de sfeer en uitstraling die WF Estria voor ogen heeft bij het Brouwketel Walking Football Toernooi 2019. “Wij vinden de gezelligheid op zo’n dag minstens zo belangrijk als het sportieve gedeelte”, zegt Theo Aarts van de Wijze Mannen, het bestuurscollege van WF Estria: “Daarom kiezen we voor deze bijzondere opzet, waarmee we eerder dit jaar op het toernooi van VVV in Venlo kennis maakten en die ons heel goed beviel. Winnaars zijn er alleen op sportief gebied. Ieder team begint aan een wedstrijd met 10 punten en de scheidsrechter trekt daar punten vanaf bij onsportief gedrag, commentaar op de leiding, te vaak hardlopen enzovoorts. Uitslagen en standen worden niet bijgehouden en de toernooiwinnaar is het team met de meeste sportiviteitspunten. Onze ervaring is dat het toernooi er meer ontspannen door wordt en dus leuker.” Dat gaat volgens hem niet ten koste van de strijdlust op het toernooi: “Voetballers willen altijd winnen, dat geldt ook voor walking footballers van boven de zestig jaar. Dat blijft, maar de angel gaat er uit als sportiviteit belangrijker is dan de ranglijst.”

Het winnende team wacht na afloop nog een uitzonderlijke krachtmeting: het in ontvangst nemen van de enorme, 15 kilo zware Brouwketel Walking Football Wisseltrofee. Deze zeldzame en antieke wisseltrofee werd op de kop getikt op een antiekmarkt in St. Petersburg en dateert naar verluidt van 30 juni 1912, bij de allereerste wedstrijd van het Russisch elftal. Volgens de overlevering heeft de beker jarenlang bij Stalin op het bureau gestaan en is het gevaarte uiteindelijk door Poetin gedumpt. De wisselbeker blijft in Escharen, want is door het gewicht niet te vervoeren. De wisseltrofee en de toernooiopzet zijn vooralsnog de enige nieuwe elementen. “Verder blijft alles bij het oude en dat is wel zo overzichtelijk”, aldus Theo Aarts: “Henk Wijdeven is opnieuw toernooidirecteur en verder zijn er veel vrijwilligers, die worden ingezet bij het Walking lunchbuffet, de lotenverkoop waarmee weer leuke prijzen zijn te winnen, de EHBO-post en natuurlijk de KNVB-scheidsrechters die de wedstrijden in goede banen moeten leiden. Ook wordt opnieuw de meest Unieke Walking Footballer van het toernooi gekozen, niet alleen op basis van voetbalkunsten, maar ook op gedrag en zelfs uiterlijk. Dat is natuurlijk een uitverkiezing met een knipoog, want we moeten onszelf vooral niet te serieus nemen. En na afloop is er, net als de voorgaande jaren, een gezellige nazit met mannen –en hopelijk vrouwen- die net gedaan hebben wat ze allemaal leuk vinden: een lekker potje voetballen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties