Jouw Arena

Tentoonstelling Herman Coppus in het Mondriaanhuis Amersfoort

Door Joyce de la Croix

Onder de titel ‘Reflectie’ toont het Mondriaanhuis in Amersfoort komende maanden diverse werken van Herman Coppus uit Ravenstein. In het museum zijn van hem papierreliëfs en sculpturen in glas en brons te zien. Coppus laat zich in zijn werk vooral inspireren door het constructivisme en de geometrische abstractie. Hij heeft daarin een geheel eigen beeldtaal weten te ontwikkelen met een uitgesproken aandacht voor kleur, ritme en lichtwerking.

Herman Coppus vindt het ‘helemaal geweldig’ om te exposeren in het geboortehuis Van Piet Mondriaan. ‘Hoewel ik me geenszins wil vergelijken met Mondriaan, vind ik mijn werk heel hier heel mooi passen,’ vertelt hij. Herman Coppus werkt niet alleen met papier, maar o.a. ook met glas.  Coppus: ‘Het glassculptuur dat ik in het museum heb opgebouwd bestaat uit stroken glas, die zijn gestapeld tot een monumentale, transparante vorm van twee meter hoog.’ Coppus geeft zijn reliëfs of sculpturen geen titel. Dat heeft misschien iets te maken met het feit dat de kunstenaar niet houdt van getheoretiseer over zijn werk. Dat wordt al gauw zo pretentieus, vindt hij. Pretentieus is Coppus zeker niet, maar wel een zeer gedreven kunstenaar. Zijn werklust is groot en zijn productie hoog; bijna wekelijks verschijnt er een nieuw werk van zijn hand. Tijdens het maken van een reliëf ontstaan vaak alweer nieuwe ideeën voor een volgend werk. Restmateriaal is er bijna niet: uit reststukjes van een eerder gemaakt reliëf ontstaat weer een nieuw werk.

Over het Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. In het Mondriaanhuis reizen bezoekers door het leven van Piet Mondriaan: van Amersfoort naar Amsterdam en via Parijs uiteindelijk naar New York. Zij maken kennis met zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. Het Mondriaanhuis maakt daarbij gebruik van diverse audiovisuele technieken. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties