Grave

Tentoonstelling in Graafs Museum opent zondag 10 maart

Goed Geschoten: vier schuttersgilden in beeld

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Trommels hoog geplaatst, vaandels hangend in de lucht en oranje stoffen aan de muren. Het Graafs Museum toont met vier schuttersgilden in haar omgeving een representatief beeld van de schutterij uit Grave, Gassel, Velp en Escharen. De tentoonstelling gaat over de functie van de schuttersgilden in het verre verleden en laat de rijk cultuurhistorische collectie zien. Objecten zoals kleding, geweren, vaandels en muziekinstrumenten zijn te bewonderen. Professionele foto's van de fotografen van De Soos tonen portretten en activiteiten van de schutterij uit 2018. Vanaf zondag 10 maart te zien.

Het verhaal van de schutterij gaat terug tot in de middeleeuwen. Voortgekomen uit kerkelijke broederschappen, bestond de schutterij uit burgers, die het dorp of de stad beschermden en verdedigden tegen een externe aanval van bijvoorbeeld rondzwervende roversbenden of vreemde legers. Ze hielpen ook bij natuurrampen, besmettelijke ziekten en begrafenissen. Binnen de stad werden ze aangesteld om de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. Bij al deze taken, hoorde ook feestelijkheden, zoals de Teeravonden en het Koningsschieten. Vandaag de dag ziet men nog de zilverdragers lopen met eeuwenoud koningszilver. Het oudste koningszilver is van het Cloveniersgilde uit Grave en stamt uit 1529.
Nu bestaan alleen nog de folkloristische schutterijen. Zij hebben een sociale, culturele en toeristische functie. In november 2013 werd bekendgemaakt dat de schuttersgilden in Noord-Brabant op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst zijn. De tentoonstelling in museum is te bewonderen van woensdag tot en met zondag vanaf 13 uur, Elisabethstraat 10a in Grave.

(foto's: De Soos)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties