Lezingen

Rembrandtlezing in Sociëteit Grave

Door Toin Diks

GRAVE - Schrijver en Rembrandtkenner Jaques Hendrikx verzorgt in Amsterdam Nachtwachtwandelingen. Daarbij neemt hij zijn gasten mee in het levensverhaal van de Nachtwacht, maar ook in het leven van Rembrandt. Zondag 9 februari vertelde hij dit zelfde verhaal aan leden en introducees van de Sociëteit Tot Nut Ende Vermaeck in Grave.

Voor het in 1642 gereed gekomen bekendste schilderij van Nederland betaalden achttien vermogende mannen 1.600 gulden. Destijds een zeer groot bedrag. In ruil daarvoor kregen ze een plaats op het schilderij. Hun namen staan op het schild dat in de Nachtwacht geschilderd is. Dat gebeurde pas enkele jaren later. En niet door Rembrandt! Dat liet Hendrikx zien aan de hand van kopieën die destijds van de Nachtwacht gemaakt zijn. Het schild staat er nog niet op voor 1650, wel op latere kopieën.

Dit soort interessante bijzonderheden wist Hendrikx op inspirerende wijze te vertellen. Zo zijn in het schilderij enkele verborgen details te vinden, zoals het wapen van Amsterdam en een zelfportretje van Rembrandt. De Nachtwacht leverde opschudding op bij de onthulling. Het kunstwerk werd als een rebels schilderij aangemerkt. Voorheen stond iedereen keurig in het gelid op een groepsportret. En vrouwen op een schuttersschilderij waren uit den boze. Rembrandt had lak aan die regels. Pas in de negentiende eeuw werd het schilderij wereldberoemd, nadat het een plek kreeg in in het eerste Rijksmuseum. Daardoor werd het toegankelijk voor een groot publiek.

Aan de hand van afbeeldingen liet Hendrikx plekken en gebouwen in Amsterdam zien waar Rembrandt kwam, wat hij daar deed of welke band die plekken hebben met zijn schilderijen. Hendrikx sloot af met een blik op de toekomst. Zo'n oud schilderij vergaat langzaam, maar met de modernste technieken wordt het verval nauwgezet in de gaten gehouden en het schilderij zo goed mogelijk gerestaureerd en geconserveerd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties