Jouw Arena

Pro Maashorst met landelijke partijen

Door Kees de Zeeuw

PRO MAASHORST
Maar dan met landelijke groeperingen

Groeperingen als Progressief Landerd en Maashorst Vooruit bestaan overwegend uit leden die ook lid zijn van landelijke partijen. Progressief Landerd is met name ontstaan vanuit de PAS / PvdA. De PAS (Politieke Actiegroep Schaijk) was een grote lokale progressieve partij in de jaren 70, en ging in de jaren 80 samen met de PvdA, die op eigen houtje geen potten kon breken op gemeentelijk niveau. Van begin af aan bestond de kerngroep ook uit leden en sympathisanten van toen nog PPR, PSP en CP (later GroenLinks), PvdA, SP en D'66. Partijen die in Landerd niet (meer) meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De nieuwe gemeente Maashorst, en de aanwezigheid van landelijke partijen in die gemeente, ontneemt het bestaansrecht aan bovengenoemde lokale partijen. Want: vrijwel alle landelijke partijen zijn aanwezig. Daarenboven schept de aanwezigheid van lokale groepen naast de landelijke partijen alleen maar verwarring, ook binnen de democratische structuur van de landelijke partijen.

De nieuwe gemeente geeft mensen de gelegenheid om primair binnen hun eigen landelijke partij te opereren en van daaruit wel of niet een samenwerkingsverband aan te gaan. Alle leden van PL of desnoods Maashorst Vooruit kunnen zo onverkort verder functioneren in de gemeentepolitiek maar dan onder hun oude vertrouwde landelijke vlag.

PRO MAASHORST kan dan een samenwerkingsverband worden van alle progressieve landelijke partijen: Groen Links, PvdA, PvdD, BIJ1 en mogelijk D'66, VOLT en -graag zelfs- SP. Een samenwerking met een wezenlijk progressieve signatuur waar ook alle PL ers zich in kunnen vinden.

|Doorsturen

Bas Keijzer

2021-04-02 19:09:19

Beste heer de Zeeuw,

Wij hebben als Maashorst Vooruit geen enkele link met een landelijk opererende partij. Leden zijn uiteraard vrij om indien ze dat wensen lid te zijn en blijven van een landelijke partij. Wij voelen ons echter niet aangesproken tot uw oproep. Uiteraard respecteren wij uw mening, maar het beeld wat u schetst over Maashorst Vooruit is onjuist. 

Bas Keijzer 

Voorzitter Maashorst Vooruit 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties