Grave

Opgravingen onder het Hart van Grave

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Jeroen Oosterbaan vertelt op maandag 21 januari in de bibliotheek van Grave over de opgraving onder het Hart van Grave. De bouw van het huidige Hart van Grave, midden in de historische stad, leverde in de winter van 2010-2011 ongeveer 1.500 sporen en bijna 11.000 vondsten op. Twee voorbeelden zijn een penning met de afbeelding van Karel V en een metalen kinderhorloge. Over deze bijzondere vondsten is een rapport geschreven door de archeologen Jeroen Oosterbaan en Arthur Grifioen.

Archeologen noemen de Graafse vondsten voor de Nederlandse archeologie uniek. Vondsten geven informatie en inzicht in het leven van de toenmalige bewoners. Zo zijn restanten van zeven boerderijen met erven aangetroffen.

Voordeel van belegeringen
De vele belegeringen van Grave als garnizoensstad hebben één voordeel. Burgers bouwden nieuwe huizen op bestaande funderingen waardoor oude bouwlagen bewaard bleven. Deze laten de ontwikkeling zien van de laat-middeleeuwse nederzettingen in Grave en het rivierengebied. Veel vorige opgravingen in Grave zijn niet gedocumenteerd. Dit rapport geeft een goed beeld van het ontstaan van Grave.

Weten hoe mensen jaren geleden leefden en werkten in de stad Grave? De lezing, georganiseerd door het Graafs Museum, begint om 20 uur. Kaartjes kosten 5 euro, de bibliotheek in de Trompetterstraat is open vanaf 19.30 uur

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties