Grave

‘Het spelletje is gewoon te leuk’

Door Jaap Schouten

Jan Schaap voor de spelers van WF Grave: ‘…ik ga er voor om voetballers beter te maken, hoe moeilijk dat soms ook is…”(foto: Matt Gerrits).

GRAVE – Het geldt voor bijna alle herintreders in het Walking Football: het verstand zegt nee, maar het voetbalhart schreeuwt ja. En dus staat trainer Jan Schaap op 68-jarige leeftijd opnieuw iedere dinsdagmorgen op sportpark De Kranenhof in Escharen voor de belegen spelersgroep van WF Grave, dat deel uitmaakt van EGS’20. Die prijst zich gelukkig met Schaap, als trainer wereldberoemd in het Land van Cuijk en ver daarbuiten. Zijn ‘vuurdoop’ beleeft hij op 21 september tijdens het vijfde toernooi van WF Grave, als hij de warming-up voor 180 man moet leiden.

Jan Schaap gaat op gevoel. Altijd gedaan ook. Geen valse poeha, geen overdreven machogedrag, geen foute trainersmaniertjes. Gewoon: wat je ziet, krijg je. Een mensenmens. Geboren in Gassel, verhuisd hij op 20-jarige leeftijd naar Cuijk, waar hij gaat werken als postbezorger en als voetballer op zijn 22ste in het eerste van JVC staat. Maar hij wil meer.

Vriendschappen
Van zijn vrouw Annie krijgt Jan alle ruimte voor een imposante trainersloopbaan, die maar liefst 34 jaar duurt en hem langs Hapse Boys (waarmee hij twee keer kampioenschap wordt), Siol, SES Langenboom, Toxandria, De Zwaluw, Estria, JVC Cuijk 2, opnieuw SES, Montagnards, DSV, Constantia, UDI ’19 en SCV ’58 voert. In totaal wordt hij zeven keer kampioen; degraderen doet hij nooit. Belangrijker voor Jan Schaap: overal ontvangt hij waardering en sluit hij vriendschappen voor het leven. “Voor mij maken de sociale contacten mijn trainerscarrière. Dat is veel belangrijker dan de successen die ik behaald heb”, zegt hij in zijn afscheidsinterview met De Gelderlander. Op de laatste dag van zijn actieve trainersloopbaan wordt Jan nog wel even kampioen met SCV’58.

Goede naam
En net toen Jan zijn benen languit op de bank had liggen en overdacht hoe zijn tijd te spenderen aan Annie, zijn drie kinderen en zes kleinkinderen, was daar WF Grave. Via-via kwam hij terecht bij de wandelvoetballers uit Grave. En het klikte direct. Eigenlijk zoals altijd, blikt Jan terug: “Ik heb tijdens mijn trainersloopbaan alleen maar leuke groepen gehad. Dat ligt natuurlijk voor het grootste deel aan jezelf. Ik heb in de loop van de jaren een goede naam opgebouwd, heb ook nooit verlegen gezeten om een baan. De clubs waar ik graag naartoe wilde, daar kwam ik ook terecht.” Het is het fingerspitzengefühl waarbij de trainer weet wanneer hij middenin de groep kan staan en wanneer er boven. Ook bij WF Grave.

Nieuwe kans
“Ik miste het coachen”, zegt Jan, die eerder in Cuijk probeerde het seniorenvoetbal, Walking Football, van grond te krijgen. Dat lukte niet. Bij WF Grave schoot hij wel raak. Daar richtte oud-profvoetballer Cees Kornelis al in 2014 een Walking Football-groep op: WF Estria. De leden, met een gemiddelde leeftijd van ruim 71 jaar, hadden één ding gemeen: hun liefde voor het voetbal. Ze hadden veelal hun voetbalschoenen al aan de wilgen gehangen en waren blij met de nieuwe kans. Walking Football, overgewaaid uit Engeland, is speciaal voor spelers vanaf 60 jaar en biedt ze de gelegenheid om te sporten en sociale contacten te onderhouden. In veel gemeenten zijn in het kader van het ouderenbeleid projecten opgestart om activiteiten voor senioren als Walking Football van de grond te krijgen. Dat helpt om ouderen uit hun isolement te halen en gezamenlijk te sporten. WF Estria veranderde in 2020 na de fusie tussen Estria, GVV en SCV zijn naam naar Walking Football Grave/ EGS’20, roepnaam WF Grave, en telt nu 30 leden, die iedere dinsdagochtend potjes voetballen en –ook zeer belangrijk- gezellig met elkaar een kop koffie of een biertje drinken. De leden komen uit het hele Land van Cuijk en daarbuiten. WF Grave nam deel aan toernooien in Engeland, Duitsland en België en reist ook in eigen land heel wat af.

Beter maken
Kortom: Jan Schaap en WF Grave passen naadloos in elkaar. Kampioenschappen zijn er niet meer te behalen, maar dat wil niet zeggen dat het bij Walking Football -opa’s laatste kunstje- nergens meer om gaat. Jan: “Ik ga er voor om voetballers beter te maken, hoe moeilijk dat soms ook is. Dat was vroeger zo en dat doe ik nu nog. Daar ben ik trainer voor. Deze groep senioren is nog best fit en natuurlijk is de één beter dan de ander. Maar het gaat –zeker bij Walking Football- om samen sporten en samen plezier hebben. En dat miste ik enorm. Het spelletje is gewoon te leuk, de sociale contacten ontzettend belangrijk.” Dat die sociale contacten tijdens zijn trainersloopbaan soms zó gezellig waren dat hij een keer ‘s nachts zijn (postbestellers )dienstfiets van het dak van de kroeg moest halen (kampioensfeest Hapse Boys), of dat hij na het promotiefeest van De Zwaluw plotseling een nieuwe motorkap had met de naam van de club en de afbeelding van een schaap, zal Jan bij WF Grave waarschijnlijk bespaard blijven.

Leiderschap
Jan Schaap kan op dinsdag 21 september aanstaande vol aan de bak tijdens het vijfde Brouwketel Walking Football Toernooi 2021, dat zich voor het eerst op het hoofdveld voor de tribune van het splinternieuwe sportpark De Kranenhof afspeelt. Er doen 24 teams van 13 verenigingen uit Brabant, Gelderland en Limburg aan mee. De belangstelling was enorm, ook al omdat de clubs door corona al ruim een jaar geen wedstrijdjes hebben gespeeld. Bovendien heeft het Brouwketel Walking Football Toernooi een reputatie opgebouwd in walking football-land: goed georganiseerd en altijd gezellig- zeker na afloop. Vooraf leidt Jan, samen met good-old Ad Mellaard (de snelst opkomende back van NEC ooit), de traditioneel gezamenlijke warming-up waaraan zo’n 180 voetballers (waaronder enkele vrouwen) deelnemen. Hij draait er zijn hand niet voor om. Jan laat ze doen wat hij wil op basis van natuurlijk leiderschap. Daarna gewoon lekker ballen. En na afloop omkomen in de gezelligheid en de warme contacten. Dan is Jan waar hij moet zijn. In zijn element. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties