Grave

Grave hofstad van Gelderland

Door Annelies Graafsma

GRAVE - De Ridders van Gelre zijn iedere maandag twintig weken lang op televisie. Op 20 november zendt omroep Gelderland de tv-  opname over Hertog Arnoud van Gelre uit. De TV opnames zijn in de Elisabethkerk, het Graafs Museum en op de Kat opgenomen.

De huidige ridders ‘van Gelre’ zijn Bas Steman (schrijver en programmamaker) en René Arendsen (journalist). Zij vertellen het verhaal van Arnoud. De hertog woonde lang in Grave, hij sterft er ook en zijn lichaam is bijgezet in de Elisabethkerk. Tijdens de Franse revolutie is Arnouds praalgraf vernietigd maar de inwoners van Grave richten een nieuw monument op voor ‘hun’ hertog. (Omroep Gelderland 17.20 uur, zie internet of Ziggo kanaal 705, KPN 506).

De Ridders van Gelre kunt u ontmoeten op zaterdag 25 november in Grave tijdens de live uitzending voor de radio. Grave was in de 15e eeuw een Gelderse hofstad. Bezoek het graf van hertog Arnoud in de Grote Elisabethkerk en zie bijzondere prenten in het Graafs Museum. Kom luisteren naar een lezing van René van Hoften over roverbendes in het Brabants-Gelders grensgebied tussen 1740 en 1810. ‘Ridders van Gelre’ is gemaakt in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en Erfgoed Gelderland en de Provincie Gelderland.

De Gelredag is vanaf 10 uur tot 12 uur; toegang is gratis, auto parkeren naast het Graafs Museum op het Visioterrein aan de Elisabethstraat. U kunt deze dag langer laten duren, want alle kerken en kapellen in Grave zijn zaterdagmiddag te bezoeken in het kader van Open Kerken Dag en er is de Winterfair in de Rogstraat en Maasstraat.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties