Grave

Grave, geliefde stad, toneel van drama’s

Door Annelies Graafsma

GRAVE - In Grave is maandag 1 april om 20 uur een lezing over Maria van Gelre en de burcht in Grave. Johan Oosterman, eerder gastconservator van de tentoonstelling 'Ik, Maria van Gelre' in Museum Het Valkhof, vertelt in de Graafse bibliotheek over Grave in Gelre, de stad en de landsheerlijke burcht. Een lezing door een kenner van de burcht en zijn belangrijkste bezoekers.

Johan Oosterman: “Grave speelt pas vanaf ongeveer 1400 een belangrijke rol in het hertogdom Gelre. De burcht is waarschijnlijk ook pas kort voor die tijd gebouwd. Maar al snel ontwikkelt deze zich tot een belangrijke locatie in het netwerk van ‘landsheerlijke burchten’ in een hertogdom waar hertog en hertogin veel reizen en geen langdurige vaste residentie hebben. Toch lijkt Grave een van de weinige plaatsen te zijn die zich wél ontwikkelt tot een centrale residentie. Vanaf 1407 verblijft Maria van Gelre er vaak voor langere perioden, Arnold en Willem van Egmond groeien er op na de dood van hun moeder in 1415 en nadat Arnold in 1423 hertog wordt, verblijft hij regelmatig in Grave. In 1423, na de dood van haar man Reinald IV, kwam Maria aan bij de stad maar ze was er niet meer welkom.”
Van de voormalige burcht is vrijwel niets over, alles ligt onder de 'berg' aan de Elisabethstraat. Aan de hand van bewaarde tekeningen en kronieken kan Oosterman een gedetailleerd en levendig verhaal vertellen over de stad en de burcht waaraan Maria en later Arnold zo gehecht waren, maar waarvan ze beide op dramatische wijze afscheid moesten nemen.

Reserveren kan via info@graafsmuseum.nl of www.graafsmuseum.nl. Kosten 5 euro per persoon, betalen aan de kassa. De lezing is bij Biblioplus aan de Trompetterstraat 2 in Grave.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties