Ingezonden

De ouderen met het badwater weggooien

Door Harry Daudt

Ze groeten elkaar, kennen elkaar. 

Soms alleen bij gezicht. Dat is al genoeg om contact met elkaar te maken in de kleedkamers van het zwembad, in het zwemwater, aan de kanten en aan delijn, die het diepe van het ondiepe scheidt. Voorzichtigheid staat er met hoofdletters geschreven. Rekening houden met elkaar en elkaars lijf en leden; met gezondheid; hoe broos en ook hoe vitaal. Het is bovendien het uitwisselen van gedachten en gevoelens met leeftijdgenoten, die met elkaar opzwemmen, in de sauna zitten of in bubbelbad of Turks bad. Het is hardop lachen of  een traantje wegpinken; dat zie je toch niet.....in zo'n bak water, waarin een dertig-of veertigtal zwemmers hun baantjes, in grote ijver, trekken; tranen lijken toch als twee druppels water?

En dan is er in het voorjaar van 2016 al een drukte rond de stempeltafel, waar vrijwilligers van het SGOG, ons zwemmers informeren over de plannen van LACO. Er wordt geturfd met een potlood. De tegenstanders van het Plan-Laco: de ochtenduren tussen 10.30 uur en 11.30 uur inruilen voor de middaguren 13.00 tot 14.00 uur op de maandagen en de woensdagen. 

Al meer dan 10 jaar biedt het SGOG deze bij LACO gehuurde uren aan, aan de Ouderen in de Gemeente Grave. De Gemeente biedt zelfs haar oudere inwoners daarvoor subsidie aan. Dus voor 'de mensen met een smalle beurs' zijn de twee zwemuren ook bereikbaar en toegankelijk. En in zwemtenue....is iedereen gelijk. Dat heet: Emancipatie.

Maandag en woensdamorgen jl. leek het sluitstuk van dit 'drama voor ouderen'; een koffie-uurtje+ in 'de brasserie' van het zwembad aan de Stoofweg. De uitnodiging beloofde ons: een fitheidsabonnement met hoge korting; pas dan valt bij de 20 daar aanwezige Ouderen, dat LACO en SGOG( Stichting Gecoordineerd Ouderenwerk Grave) mijlenver van elkaar afliggen. LACO wil ons 'inlijven' als Member, maar het SGOG, vertegenwoordiger van de Ouderen in Grave, wil ons, ouderen de kans geven, te zwemmen met leeftijdgenoten, met een groep, die elkaar oppervlakkig en soms 'door en door' kent of heeft leren kennen. Daarmee wordt o.i. niet 'het kind met het badwater, maar de oudere met het badwater weggegooid.' 

Op die 2 'praatochtenden', staat LACO met haar gelikte informatiewijze centraal. De Ouderen sputteren tegen; dit met legitieme redenen. De middagen komen niet uit, want er wordt: 'opgepast op de kleinkinderen', 'kleinkinderen worden van school gehaald', 'contacten en afspraken zijn er voor jaren gemaakt met clubs en verenigingen, met hulpverleners'. Nee, de middaguren zijn geen alternatief. De Ouderen druipen af, met hun vertegenwoordigers, het SGOG. Het LACO heeft letterlijk en figuurlijk: het nakijken. Want.....of de Members, dertig of veertig in getal op 'onze ochtenduren' zullen komen opdagen, is maar helemaal de vraag.

-  een zwemmer namens een vijftigtal Oudere Zwemmers/SGOG -                                                

                                           

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties