Ingezonden

Aan de bewoners (3)

Door Harry C.A. Daudt

Ja, de Burgers van Grave; ze mogen tegenwoordig, per mail of per telefoon een afspraak maken; om hun paspoort en hun rijbewijs te verlengen. Alleen dan.....gaan de rolluiken naar boven, waarachter: de Balie-ambtenaren hun tijd 'verbijten'.

Oh ja, de Burgers mogen ook, op avonden naar binnen, waarop Graafse politieke partijen, hun bijeenkomsten houden, waarin ze hun bijdragen aan de Gemeenteraadsvergaderingen, voorbereiden en hun stemgedrag in saamhorigheid bepalen. Eens in de maand worden de deuren er automatisch geopend voor die Gemeenteraadsvergaderingen. Dan zit er, meestentijds, een man of drie, vier, die de beraadslagingen met nieuwsgierigheid en soms belangstelling te volgen; vaak 'par professie', zoals journalisten van dag-en weekblad. Ik lees regelmatig, dat het geen onverdeeld genoegen is; ook Raadsleden blijken en blijven: mensen. Komen ze met de auto..., dan kunnen ze die wel kwijt op de parkeerstrook aan de Henricusweg, of tegenover Catharinahof, 'een nog lege onkruidplek', waar regenwater..poel is geworden. Maar dan de milieuvriendelijker fietser, onder de 15 vergaderende Raadsleden en de bezoekende Burgers.....waar kunnen zij hun rijwiel stallen? Hun kostbare stalen ros? hun Piet-Pelle-karretje? Hun Koga Myata? Hun 'tweedehandsje'?

Want zij die uitkijken op en niet wegkijken van het Busstation....worden meestal pijnlijk verrast door het uitzicht vanuit 'de groenetranende' ruiten van de Graafse Vergaderzaal. Schots en scheef staan ze en liggen vaak, als slachtoffers na een overval-op-klaarlichte-dag , over de keien, de stoeptegels. Dan kan ik niet anders dan m'n oude hoofd schudden; daar 'ligt voor een kapitaal'; immers voor een beetje fiets, leg je wel enkele Eurobriefjes van 50,00 neer. Zijn het niet de ouders of grootouders, zijn het wel de eigen zuurverdiende Eurocentjes van de jeugdige vakkenvullers en pompbedienden. En geen Raadslid, geen Partij, die niet alleen man en paard noemt, maar ook van woorden daden weet te maken. Gewoon: een toezichthouder/toezichthouders-bij-toerbeurt, een 'buitenpost' van een der twee Rijwielwinkels-met-toeristisch verhuur. Nee, Grave ligt , sinds 2 raadsperiodes, in de provincie Zeeland; 'ons bin zuunig' riepen ze daar toch in een ooit-zeer bekende TV-spot? Niet bepaald zuinig zijn ze op 'de Burgers'; hier met een hoofdletter geschreven; want gaat het daar niet om? Geen Burgers..., geen...gemeentebestuur; hier met kleine letters geschreven en ondanks de naderende Verkiezingen en de daarmee gepaard gaande 'Verkiezingskoorts' op 'Het Witte Huis', ben ik niet de 'enige Graafse Burger', die zijn ogen de kost geeft in Stadshart & Ommelanden en zijn oor leent aan 'de wanklanken-onder-de-Graafse bevolking'. Dat heet noch: 'Zwartkijken' noch 'Zwarthoren'; want er zijn 50 tinten grijs....en dat is geen 'nepnieuws'.       

 

Tekst+Foto: Harry C.A. Daudt                                                                         

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties