Columns

Miesère - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

‘Keizerin van de Nederlandse televisie’ was de kopregel bij het bericht in mijn ochtendblad dat Mies Bouwman was overleden. Ergens moet ik iets gemist hebben, want ik heb altijd gedacht dat ze presentatrice was van amusementsprogramma’s voor het hele gezin. Onder het bericht wordt verwezen naar de reacties van bekende Nederlanders op pagina 3, 4 en 5. Fijn dat onze BN'ers altijd bereid zijn om een geliefde beroemdheid de hemel in te prijzen. Dat je daarmee zelf ook tot grote hoogte kunt stijgen, is mooi meegenomen. Dat luistert wel nauw.

De kunst is om tijdens het prijzen duidelijk te maken dat je nauw bevriend was met de overledene. Een anekdote over het laatste contact leent zich daar het beste voor. Belangrijk criterium is de kwaliteit ervan. Een ontmoeting bij de supermarkt is niet goed, samen naar het theater wel. Het andere belangrijke criterium is de tijdspanne. Hoe korter die is tussen laatste contact en overlijden, hoe beter de relatie. Hier komt het wedstrijdelement om de hoek kijken.

Cornald Maas gaat niet winnen, las ik. Hij vertelt dat hij als kind het talent van Mies al herkende toen hij naar ‘Een van de acht’ keek. Over het genie van Cornald dus geen misverstand. Over zijn relatie met Mies en de laatste ontmoeting is hij minder helder: ‘Ik heb later tegen haar gezegd dat ze zo lekker venijnig was.’
Dat is een ontmoeting van niks en veel te lang geleden.

Dat doet Wiegel beter: ‘Mies en ik hielden een beetje van elkaar. Ik had haar niet zo lang geleden nog aan de telefoon, we zouden naar een feestelijke bijeenkomst gaan.’ 
Hoe lang het geleden is blijft wat duister en of ze samen naar die bijeenkomst zouden gaan, houdt Wiegel ook in het midden. Maar goed, ze hielden een beetje van elkaar. Mies zal het niet ontkennen.

Maarten van Rossem verslaat Wiegel royaal want: ‘Vorige week at ik nog met Mies in Utrecht. Ze maakte een hele vieve indruk. We spraken over Zijlstra, over de donorwet. Vrij wonderlijk: ineens kwam Pia Dijkstra binnen.’
Samen eten, vorige week: dan sta je op gelijke voet met Mies en ben je een grote. En mocht er twijfel zijn, vraag het maar aan Pia. Hier komt niemand meer overheen zou je denken.

Maar dan komt Freek de Jonge, als laatste in het rijtje van pagina 5: ‘Wat mij vooral trof was hoe zij en haar man omgingen met de roem. Ondanks alles bleef ze volkomen authentiek. Vorige week heeft ze mij en Hella gebeld en gezegd hoe dierbaar we waren. Misschien voelde ze haar einde naderen.’
Mies belt Freek. Dat is andere koek. Ze moet dus vrijwel meteen na het etentje met Van Rossum doodziek zijn geworden. En wat doe je als je voelt dat het einde nadert? Freek bellen om hem te zeggen hoe dierbaar hij is. En dan had ze nog geluk dat hij de telefoon opnam, anders had ze af moeten reizen om het hem persoonlijk te gaan zeggen. Voor wie nog twijfelde: Freek is de grootste. En blijft desondanks volkomen authentiek.

Ik dacht dat hiermee het pleit beslecht was. Tot ik ‘s avonds Jeroen Krabbé hoorde in DWDD over zijn relatie met Mies. Die was zo warm, zo intens en zo intiem, daar kon hij niet over praten op tv dus had hij de uitnodiging afgeslagen. Het was echt voor God en Vaderland dat hij zijn verdriet opzij had weten te zetten en zich had laten overhalen toch te komen. Vechtend tegen zijn tranen vertelde hij over de talloze lieve brieven die Mies naar hem schreef ‘met dat prachtige handschrift’, over de ontelbare telefoontjes en over al die fijne gesprekken die ze met elkaar hebben gevoerd in de afgelopen vijftig jaar. Zijn gezin en het hare, dat was één familie. Jeroen was net terug uit Curaçao en het was echt een ongelooflijke klap toen hij – tijdens het uitpakken van zijn koffers nota bene – de boodschap kreeg dat Mies was overleden. Als een donderslag bij heldere hemel. Ze voelde haar einde dus helemaal niet aankomen, wat Freek zo vurig hoopte, want dan had ze zéker eerst Jeroen gebeld. Of een afscheidsbrief geschreven met dat prachtige handschrift. Dus correctie: Jeroen is de grootste. En dan Freek.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties