Grave

All lives matter - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Op een moment dat de verwachting was dat het coronavirus het leven definitief ten goede zou veranderen, breekt er, als een tweede pandemie, een racismecrisis uit. Alles en iedereen in rep en roer. Tijd tekort om alle meningen op social media te lezen. De stellingen zijn ingenomen, meningen gedemonstreerd en de strijd uit de jaren ’60 van de vorige eeuw kan worden voortgezet.

Terwijl de vuren van de twee crises nog volop branden kondigt zich ook een derde crisis aan. Eentje over kwantiteit in verhouding tot moraliteit. Over ic-bedden en de keuze wie daarop plaats mag nemen en in het verlengde daarvan de keuze wie een Covid-19-geneesmiddel straks wel of niet krijgt.

Laat ik beginnen met de ic’s. Er ligt een draaiboek dat artsen moeten gaan gebruiken bij het maken van keuzes in het geval er in de toekomst schaarste zou ontstaan op de ic’s. Code Zwart. Stel dat er inderdaad nog een volgende golf van het coronavirus komt. En er is een tekort op de afdelingen ic van onze ziekenhuizen. En er moeten beslissingen worden genomen wie wel en wie niet geholpen gaat worden. Op niet-medische maar ethische gronden. In het Code Zwart-draaiboek staat dat “de jongere generatie een sterkere morele aanspraak” heeft op levensreddende zorg, en dat het rechtvaardig is om hun voorrang te geven. Want zij hebben nog een lang leven voor zich en voor de ouderen geldt dat niet.

Nu gaat het niet om een weekje of een maand jonger of ouder, maar zijn er leeftijdsgroepen: 40-60, 60-80 en 80 plus. Dat dit tot vreemde, onwenselijke situaties kan leiden is logisch. Zeker als het om keuzes gaat tussen mensen die in het gebied van de “grensgevallen” leven. 60 of 61 bijvoorbeeld. Je mag er niet aan denken. Er is een laatste optie. Als meerdere patiënten van boven de 80 jaar op de ic binnenkomen dan kan gekozen worden voor “wie het eerst komt heeft prijs en wordt in het ic-bed gelegd, of er kan ook geloot worden. Mijn god, ik had het laatst al over de loting bij een superduur medicijn en dan nu loten voor een ic-bed. Als je dan bedenkt dat bij een nieuwe heftige uitbraak iedereen en alles op zo’n afdeling door elkaar heen rent, in opperste concentratie, en er dan iemand komt met een emmer met lootjes. Ik vind dit wel “Code heel erg Black”.
Maar ik ben nog niet klaar. Bloedbank Sanquin is bezig met het ontwikkelen van een Covid-19-geneesmiddel op basis van antistoffen uit het bloed van donoren die al besmet zijn geweest. Volgens hoogleraar Marion Koopmans is daar heel veel bloed voor nodig. Uit 30.000 kilo bloedplasma kunnen 60.000 tot 80.000 behandeldoses worden gehaald. Dat lijkt veel, maar dat is het niet. Ondanks het feit dat er nog onderzoek loopt naar de werking, is het nu al zeker, dat er, zeker aan het begin, niet voldoende medicijnen zullen zijn om iedereen te bedienen. Koopmans: “Je moet dus goed nadenken aan welke groep je die wilt toedienen. En in welke fase”.

Alweer jong vóór oud? Of toch maar loten?

De coronaloterij gaat zo een grote concurrent van de Staatsloterij worden. Er zal gevochten worden om lootjes. Op leven en dood. Met optochten. “All lives matter”.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties