Larissa Weitzel sinds 1 april directeur Volksuniversiteit Oss

'We bieden een stukje zelfontwikkeling'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - Volksuniversiteit Oss en omgeving trekt jaarlijks ruim 1.200 volwassenen die zichzelf willen ontwikkelen en verrijken. Zij maken daarvoor gebruik van een zeer gevarieerd aanbod van trainingen, workshops en cursussen. Dit loopt uiteen van het aanleren van een nieuwe taal en het bijspijkeren van je computervaardigheden tot het opdoen van extra ervaring in de keuken en jezelf op allerlei manieren trainen. Larissa Weitzel-Zeldenrijk, sinds 1 april aan het roer als directeur, werkt hard om het opleidingsinstituut bij nog meer mensen onder de aandacht te brengen.

De Volksuniversiteit is van oudsher bekend als instelling voor taalcursussen. Daar is rond 1900 al mee gestart. Het idee erachter was om iedereen op instapniveau de gelegenheid te bieden een andere taal te leren, ongeacht vooropleiding. De gemeente Oss vindt dit nog steeds belangrijk en verstrekt daarom subsidie. “Het is een stukje zelfontwikkeling en daarmee geven we mensen voldoening”, stelt Weitzel, die hiervoor negen jaar werkzaam was als coördinator bij Stichting Dorpshuizen Landerd. “De vacature voor deze functie kwam op mijn pad. Het was voor mij tijd voor de volgende stap. Ik ben heel blij dat ik het werk van de volksuniversiteit nu mag uitdragen. Dit past bij mij en hier word ik heel enthousiast van.”

Uitgebreid cursusaanbod
Het talenaanbod van Volksuniversiteit Oss en omgeving is heel breed. “Denk bijvoorbeeld aan Frans en Engels voor mensen die op vakantie de lokale taal willen spreken of Spaans en Italiaans voor degenen die in Zuid-Europa overwinteren”, zegt Weitzel. “Ook anderstaligen die graag het Nederlands eigen willen maken via NT2 zijn van harte welkom. Hier doen veel mensen aan mee met een Nederlandse partner en bij ons de taal willen leren van het land waar ze wonen. De lessen zijn van beginnersniveau tot gevorderden. Dit gebeurt in klassikale groepen, overdag en 's avonds, volgens een duidelijke structuur en opbouw.”
Hoewel taal nog steeds een belangrijke pijler is op de volksuniversiteit, is het aanbod door de jaren heen flink uitgebreid met andere onderwerpen. “We verzorgen ook trainingen op het gebied van computervaardigheden en communicatie”, legt Weitzel uit. “Maar je hebt ook keuze uit cursussen op het gebied van kunst, cultuur, gezondheid, creativiteit en koken. We zijn momenteel druk bezig met het samenstellen van het najaarsprogramma. Zo zijn we bijvoorbeeld aan het kijken of we de workshop 'pech onderweg' kunnen aanbieden.”

Kinderprogramma
Weitzel is op zoek naar nauwere samenwerkingen met andere culturele instellingen in Oss om elkaars netwerken te versterken. “Samen met de bibliotheek ontwikkelen we een cursusprogramma voor kinderen van negen tot en met twaalf jaar”, vertelt ze. “Daarbij focust de bieb zich vooral op workshops, waarbij de deelnemers spelenderwijs aan de slag gaan. Wij richten ons wat meer op vreemde talen en dan vooral op het spreken ervan. Hoe leuk is het om vier taallessen te volgen voordat je op vakantie gaat? Met dit aanbod hopen we kinderen te laten ervaren hoe leuk leren kan zijn.”

Wijde omgeving
De Osse Volksuniversiteit heeft een groot verzorgingsgebied. “De regio Uden is er een aantal jaar geleden al actief bijgenomen na het wegvallen van de volksuniversiteit daar”, licht Weitzel toe. “We huren lokalen bij het Udens College en Eigen Herd om cursussen op locatie te geven. Hetzelfde doen we in De Berchplaets in Berghem. Bij voldoende animo uit Reek, Schaijk of Zeeland voor een cursus kunnen we ook iets regelen met een van de dorpshuizen. Met een interessant en breed cursusaanbod hopen we een grote regio aan te spreken. Voor bedrijven verzorgen we ook trainingen op locatie, door het hele land.”

Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens op www.volksuniversiteitoss.nl. In de loop van de zomer wordt het najaarsprogramma bekendgemaakt.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties