'Vluchtige Liefde' over alle vluchtelingen in de wereld

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

UDEN - Vluchtige Liefde neemt je mee op een muzikale reis door de laatste 100 jaar. Een reis waarin de vrijheid wordt gevierd, maar waarin ook wordt stilgestaan bij de mensen die die de vrijheid ontberen en moesten vluchten voor oorlog en geweld. Vanaf de Eerste Wereldoorlog, waarbij vluchtelingen uit België in Uden onderdak vonden in Vluchtoord, via de Tweede Wereldoorlog naar de hedendaagse problematiek.

Aanleiding was het jaar 2018: 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog en de ballingschap van de Belgen in Vluchtoord Uden. De link naar de hedendaagse problematiek van vluchtelingen over de hele wereld, was tevens het uitgangspunt voor het script geschreven en geregisseerd door Gerda Klievink. Een vlucht naar vrijheid, een hunkering naar geborgenheid en een vluchtje liefde zijn de ingrediënten van dit unieke muziekproject onder leiding van dirigent van koor Karakter Lex Wiersma. Door Gerda en Lex werd uit het aanbod van de verschillende repertoires, een op het onderwerp toepasselijk en uitgebalanceerd geheel samengesteld.

Samenwerkende koren
Het initiatief en idee kwamen van koor Karakter, maar inmiddels zijn vijf andere koren uit Uden aangesloten: gospelkoor Adaja, jongerenkoor Deux Bornes, kinderkoor De Drieklank, zanggroep Kadanz en popkoor Sprightly gaan de uitdaging aan om dit muziekproject uit te voeren. Resulterend in een cast van meer dan 150 zangers met een mooie mix van verschillende muziekstijlen. Deze samenwerking schept wellicht een belofte in de toekomst.
Sinds eind 2017 zijn de koren individueel aan het repeteren om hun bijdrage in te studeren en op scherp te stellen. Inmiddels zijn er al twee gezamenlijke repetities gehouden. Het was zeker even vreemd en wennen aan elkaar en aan de invulling op het toneel straks in Theater Markant in Uden. Onder leiding van dirigent Lex en regisseur Gerda werden de eerste schreden gezet naar een prachtige inspirerende inhoud. De verschillende koren geven met hun diversiteit van hun repertoires, een aparte mooie extra dimensie en klankkleur aan het geheel.

Repertoire
De muziek en tekst van diverse componisten en songwriters van heden en verleden sluiten hierop uitstekend aan. Wat te denken in dit verband van 'The armed man' van Karl Jenkins of 'Vluchten kan niet meer' wat ooit werd gezongen door Jenny Arean en Frans Halsema en 'Another brick in the wall' van Pink Floyd. Allemaal songs van toepassing op het onderwerp. Dat een uitzichtloze hunkering naar geborgenheid en liefde ook een rol speelt tussen een vreemdeling en een oer-Hollandse, is niet meer dan logisch in het verhaal.

Al met al reden genoeg om op vrijdag 4 mei na de gezamenlijke dodenherdenking en/of zondag 6 mei één van de drie voorstellingen te bezoeken in Theater Markant in Uden. Kaarten kosten 12,50 euro, exclusief ticketkosten, en zijn vanaf heden te bestellen via 0413-256110 en www.markantuden.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties