Sexy kalenders ter ere van boeren en boerinnen

Van pittig protest naar pikante presentatie

Door De redactie van Arenalokaal.nl

BRABANT - Terwijl er in ons eigen land verwijtend naar boeren wordt gewezen als het gaat om bijvoorbeeld stikstof, wordt onze agrarische sector wereldwijd juist bejubeld. Boeren missen die waardering in Nederland en duizenden van hen protesteerden op 1 oktober in Den Haag. Drie dagen later wordt er in Wilp met dezelfde motieven maar op compleet andere wijze aandacht gevraagd voor de sector; tijdens de feestelijke presentatie van twee sexy kalenders met boeren en boerinnen.

De 19-jarige Lica van Liempd uit Veghel. (foto: Rachel Bosman | Sharabande Fotografie)

Vrijdag 4 oktober worden de negende editie van de boerinnenkalender en de tweede editie van de boerenkalender gepresenteerd bij Stichting Pampus. Een tot discotheek omgebouwde boerderij biedt op Dierendag een podium aan dertig agrarische kalendermodellen. Zij zijn uit bijna vierhonderd aanmeldingen geselecteerd voor een spannende fotoshoot. Velen van hen streven net als de kalendermakers niet alleen naar mooie foto's, maar ook positieve aandacht voor de schoonheid van het platteland en een ode aan alle voedselmakers en bloementelers.

Boeren zijn het beu
Slechts 0,3 procent van de Nederlandse bevolking is boer en daarvan zal binnen afzienbare tijd een derde de boerderij opgeven. Vaker noodgedwongen dan uit vrije wil, want de wet- en regelgeving en vele verwijten aan hun adres zorgen ervoor dat eventuele opvolgers het bedrijf niet kunnen of willen overnemen van hun ouders. "De stikstofdiscussie is bij ons thuis een grote frustratie", vertelt kalendermodel Iris. "We moeten nu al met zó veel regels rekening houden; wat voor een toekomst zit er nog voor boeren in als er nóg meer regels bijkomen?" Linda voegt daar aan toe: "De veestapel zou moeten worden gehalveerd. Dit gaat ook ten koste van de werkgelegenheid en zorgt er waarschijnlijk zelfs voor dat er meer geïmporteerd gaat worden uit landen waar minder of zelfs nauwelijks regels zijn. Wie weet wat we dan op ons bord krijgen?"

Sexy promotie
Veel boeren zijn het beu dat ze voor allerlei problemen als zondebok worden aangewezen, getuige ook het Agractie-protest dat op 1 oktober plaatsvond in Den Haag. "Wij zijn ons er heel goed van bewust dat we met sexy kalenders het verschil niet gaan maken, maar proberen te verbinden en promoten de Nederlandse boeren overal waar we de kans krijgen", zegt initiatiefnemer Stef Bloo. Zo is er op de kalenders ruimte gemaakt voor een positieve belichting van de agrarische sector, steunt de uitgever Team Agro NL en worden er met een cameraploeg bezoekjes aan boerderijen gebracht om de boer zijn eigen verhaal te laten vertellen.

Lanceringsfeest
Op Dierendag zullen in Wilp echter vooral de kalendermodellen zelf even in de spotlights staan. Daar worden de vijftien boeren en vijftien boerinnen gepresenteerd aan pers en publiek. Een aantal gaat zelfs hoogstpersoonlijk een zang- of dansact opvoeren. Zo bieden de kalendermakers letterlijk en figuurlijk een podium aan de boeren. De presentatie van de kalenders en agrarische modellen wordt opgevolgd door een feest met diverse live acts en DJ’s. Het lanceringsfeest vindt plaats aan de Knibbelallee 3 in Wilp en een kaartje is voor 10 euro verkrijgbaar op www.boerendingen.nl

Boerin Karlijn Jansen (30) uit Deurne. (foto: Rachel Bosman | Sharabande Fotografie)

De 30-jarige Kim Somers uit Vorstenbosch. (foto: Rachel Bosman | Sharabande Fotografie)

Boer Dirk Winters (26) uit het Overijsselse Bergentheim. (foto: Agrifotograaf Monique Hefti-Sutman)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties