Politie waarschuwt voor zelfmoordspel Blue Whale Challenge: 'Blokkeer deze nepaccounts als ze contact maken'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

OSS - Politie Oss waarschuwt voor het 'krankzinnige spel' blue whale challenge. Dit is een dodelijke game op social media. Het bureau kreeg de eerste melding van een minderjarige vrouw die zichzelf serieus heeft verwond al binnen. Het jonge slachtoffer deed mee aan het spel uit angst om anders iets ernstigs aangedaan te worden.

De nepaccounts gebruiken vaak deze afbeelding als profielfoto.

De blue whale challenge bestaat uit vijftig opdrachten. Die beginnen vaak eenvoudig, meldt de politie, zoals: 'kijk de hele dag horrorfilms'. Naar mate je verder komt, worden ze steeds gevaarlijker. Je kunt bijvoorbeeld de opdracht krijgen om jezelf fysiek pijn te doen en te verwonden. De laatste opdracht is zelfmoord. "Trap er niet in", waarschuwt de politie. "Het is goed om te weten dat de accounts nep zijn. Houd dit in gedachte als je bang wordt van de challenge. Word je op Instagram of ergens anders door zo'n account benaderd? Blokkeer die dan en ga er niet op in. Via DM's proberen ze berichten en gruwelijke video's te sturen. Dat kan niet als je ze blokkeert. Open de video's niet."

Advies aan ouders
Deze nepchallenge kan grote impact hebben op kinderen. Kinderen krijgen het advies om erover te praten met hun ouders of met vrienden als ze met de blue whale game geconfronteerd worden. De politie verzoekt ouders om hun kinderen goed in de gaten te houden. "Controleer hen regelmatig op ongewone (snij)wonden", luidt het advies, "bijvoorbeeld in hun armen. Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat kinderen weten dat het nep is. Dat er niets gebeurt en je niet bang hoeft te zijn voor de genoemde gevolgen. Je hoeft de challenge niet te doen. Helemaal niet!"

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties