Herpen

Wethouder vervangt laatste lamp bij Herpense kerk

Openbare verlichting in Oss volledig LED

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

HERPEN - Wethouder Johan van der Schoot verving dinsdag 28 mei de laatste traditionele lamp: ook de Sint-Sebastianuskerk in Herpen wordt in het licht gezet door een LED-lamp. Daarmee is alle openbare verlichting in de gemeente Oss nu omgebouwd naar LED-verlichting. Ook de verlichting van en bij openbare monumentale panden. Dat geeft een energiebesparing van 63,6 procent ten opzichte van 2013. Gemeente Oss voldoet ruimschoots aan de doelstelling uit het Landelijk Energieakkoord Openbare Verlichting van vijftig procent besparing in 2030.

Er zijn 22 kerken, 5 molens en 7 monumentale bouwwerken/kunstwerken aangelicht. Bijna overal ging het om vervangen van bestaande spots naar energiezuinige verlichting. Van der Schoot: "Hiermee laten we zien dat het ons als gemeente menens is met onze eigen energiebesparing. Niet alleen door LED-techniek toe te passen maar ook door slimmer om te gaan met het gebruik. Tegelijkertijd is dit een goede investering die we in vijf à zes jaar terugverdienen door lagere verbruikskosten."

Slimme verlichting
Oss telt ruim 21.000 lichtmasten. De gemeente investeerde in de afgelopen vier 1,6 miljoen euro extra in openbare verlichting. Dankzij de lagere kosten voor het energieverbruik, verdienen ze dit terug. Daardoor ontstaat er financiële ruimte om over een langere termijn lichtmasten nog slimmer en energiezuiniger te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme verlichting die op vaste tijdstippen dimt of wanneer de situatie dat toe laat. Dit staat ook bekend als ‘licht op vraag’. Er is hard gewerkt om het aandeel slimme verlichting te vergroten. Zo is de fietssnelweg F59 in het buitengebied van Oss voorzien van bewegingssensoren. De verlichting gaat branden wanneer een fietser nadert. Ook de Heesterseweg tussen Geffen en Oss en de Oijensweg zijn op deze manier verlicht. In Oss is 37,53 procent van de openbare verlichting momenteel slim. In de toekomst kan door nieuwe technische ontwikkelingen van lampen en dimtechnieken het energieverbruik verder dalen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties